Nastavljeno tegljenje broda Haksa prema Trogiru
Foto:Slobodna Dalmacija

Havarija u Jadranskom moru

Nastavljeno tegljenje broda Haksa prema Trogiru

Tegljenje turskog broda Haksa nastavljeno je danas nešto prije 12 sati prema remontnom brodogradilištu u Trogiru, a nakon što je rano jutros sanirano i drugo oštećenje kroz koje je brod primao vodu.

Tegljenje broda prema Trogiru zaustavljeno je u ranim jutarnjim satima, s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 01.40 sati primila dojavu posade kako brod ponovno prima vodu kroz novonastalo oštećenje u brodskoj oplati, nešto ispod nivoa mora, a ne kroz prvobitno sanirano oštećenje, saopštilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI).

Jutros u 04.45 sati na brod Haksa s dvije brodice Lučke kapetanije Split transportovani su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Split, koji su obavili dodatno ispumpavanje mora iz strojarnice vatrogasnim pumpama.

Ispumpavanje broda je završeno i saniran je novi otvor kroz koji je ulazila voda, nakon čega je nastavljeno tegljenje broda prema Trogiru, javljeno je iz MMPI-a.

Uzrok kvara biće utvrđen uviđajem Lučke kapetanije Split, što će biti moguće nakon osiguravanja havariranog broda na vezu u trogirskom brodogradilištu.

Trgovački turski brod Haksa juče u ranim jutarnjim satima doživio havariju zbog proboja trupa kod ostrava Jabuka u Jadranskom moru.

Podsjećamo, ranije su iz Splita su upućeni inspektori Lučke kapetanije i Hidrografskog zavoda, te ronioci i stručnjaci "Brodospasa", a ronioci su izvršili pregled trupa i pronašli otvor kroz kojeg je prodirala voda, između skladišta broj dva i strojarnice "Hakse", potvrdili su na konferenciji za novinare u MMPI.

"Na otvor je nalijepljena aluminijska ploča te trenutno voda ne prodire u brod", izvijestio je juče Siniša Orlić, zamjenik ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske zazužen za Upravu sigurnosti prlovidbe i zapovjednik Stožera za traganje i spašavanje na moru i Nacionalnog plana za intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora.

Evakuisana posada

Prema Orlićevim riječima,  rano juče u arhipelagu ostrva Jabuka dogodila se havarija na teretnom brodu "Haksa", brodu srednje veličine sa 2.500 GT-a, dužine 86 metara i zastave Palau, sa pretežno turskom posadom, u kojoj je bilo 11 turskih i dva indijska državljanina.

Središte za nadzor i upravljanje pomorskim prometom primilo je obaviještenje sa broda "Haksa"  u četiri sata i 16 minuta zbog prodora mora u potpalublje broda, a 10 minuta nakon toga obaviještena je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje koja je obavijestila sve ostale učesnike u pomorskom saobraćaju.

Pokrenuta je koordinirana spasilačka akcija u saradnji sa italijanskom središnjicom za traganje i spašavanje jer se brod nalazio u međunarodnim vodama između Hrvatske i Italije.

Na mjesto havarije upućena su vozila Lučke kapetanije Split i pomorska policija te tanker koji je plovio blizu mjesta nesreće, a u pripravnost je stavljena hrvatska Obalna straža te dva italijanska remorkera i remorkeri firme "Brodospas".

Dio posade broda "Haksa" je evakuisan oko šest sati na italijanski tanker, otuda je posadu preuzeo hrvatski policijski brod nešto kasnije. Na brodu su ostali zapovjednik i četiri člana posade pokušavajući zaustaviti prodor mora.

Dvadesetak minuta prije 17 sati u MMPI je stigla informacija kako je zaustavljen prodor vode u trup broda. Iz Splita su upućeni inspektori Lučke kapetanije i splitskog Hidrografskog zavoda te ronioci i stručnjaci "Brodospasa", a ronioci su izvršili pregled trupa i pronašli otvor kroz kojeg je prodirala voda, između skladišta broj dva i strojarnice, izvijestio je Orlić.

On je ustvrdio kako je brod "Haksa", koji je plovio pod turskom zastavom, imao ispravnu dokumentacju, bio ispravan za plovidbu i nije imao opasan teret, a brodar ima sva potrebna osiguranja kako bi se nadoknadila sva eventualna šteta, ako je i bude, okolinu u hrvatskom akvatoriju.

Brod je izgrađen 1993. godine i često je boravio u hrvatskim, italijanskim i slovenskim lukama.

„U zadnje dvije godine je kontrolisan šest puta i jednom je zbog nedostatka zaustavljen u Trstu. Ne bi mogli reći da je to podstandardni brod i da je uzrok njegove havarije neodržavanje. Za detalje uzroka havarije brod će biti potrebno izvući na suvo“, kazao je Orlić.

Za štetu koju bi brod prouzročio odgovara brodar, odnosno vlasnik broda, koji bi morali angažovati snage za sanaciju oštećenja. Ako ne postupi adekvatno, nastupa država u ime i za račun brodara.

„Ovo je bila dosta opasna situacija koja se uspješno razriješila. Kakva je situacija bila jutros, izgledalo je da će brod potonuti. Imali smo sreću da je bilo dobro vrijeme, inače bi drugačije razgovarali“, kazao je Orlić juče.

Brod "Haksa" je prevozio magnezit za luku Kopar.

Dio od osam članova posade nalazi se u Splitu, a ostalih pet članova će nakon uplovljavanja u luku Trogir biti upućeno prema ugovoru koji imaju sa brodarom.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.