Haos u Skoplju: Demonstranti bacali na policajce šok bombe, vatromete i tvrde predmete
Foto:Anadolija

Protest zbog imena, pokušali da uđu u Parlament

Haos u Skoplju: Demonstranti bacali na policajce šok bombe, vatromete i tvrde predmete

Protest protivnika juče potpisanog sporazuma između Makedonije i Grčke o rješavanju spora o imenu Makedonije održan ispred zgrade Sobranja (Parlament Makedonije) eskalirao je u nasilje u kojem su demonstranti bacali na policajce šok bombe, vatromete i tvrde predmete na što je policija uzvratila suzavcem, javlja Anadolija.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a okupio je više stotina demonstranata koji se protive sporazumu koji je Vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva postigla sa grčkom stranom o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu Makedonije.

2018061723095966234771087Web

Foto:Anadolija

Kako su prenijeli mediji,u nasilnim protestima održanim ispred Sobranja, povrijeđeno sedam policajaca a privedeno 25 demonstranata. Mediji prenose da su nasilje organizovali fudbalski navijači- huligani.

Prema juče potpisanom sporazumu na obalama Prespanskog jezera, ako ga ratifikuju parlamenti obje zemlje, Makedonija bi bila preimenovana u Republika Sjeverna Makedonija. 

Tokom incidenta na protestu u Skoplju jedna grupa demonstranata je srušila zaštitnu ogradu i pokušala ući u zgradu Sobranja, nakon čega ih je policija počela rastjerivati. 

2018061723095966234771088WebFoto:Anadolija

Demonstranti su tokom protesta uzvikivali parole poput "Makedonija, Makedonija" i "Jedno ime mi imamo".

Ranije juče su u mjestu na obali Prespanskog jezera, u blizini tromeđe između Makeodnije, Grčke i Albanije, ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali sporazum o rješavanju spora između Grčke i Makedonije u vezi s nazivom Makeodnije. Potpisivanju su prisustvovali premijeri obje zemlje i visoki predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.