Makedonija i Grčka potpisale istorijski sporazum o rješavanju spora o imenu
Sa potpisivanja sporazuma, foto:AA

Republika Sjeverna Makedonija

Makedonija i Grčka potpisale istorijski sporazum o rješavanju spora o imenu

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike - Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi doplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovali su visoke predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana. 

Zvanični sastanak dvije delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera. 

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. 


2018061723095013934744556Web

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "rješenje koje ujedinjuje".

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali rješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje - pomjerili smo planine", rekao je Zaev. 

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rješenja koje je u interesu budućnosti i gradjana dvije države". 

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer. 

2018061723095013934744557Web

Kako je predviđeno, delegacije Grčke i Makedonije će, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima preći na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gdje će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dvije delegacije, nakon čega slijedi zajednički ručak. 

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. 

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu, javlja Tanjug a prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.