U Beogradu najmanje 96.674 dame nemaju partnera, evo i zašto
Ilustracija

U Beogradu najmanje 96.674 dame nemaju partnera, evo i zašto

U srpskoj prijestonici najmanje 96.647 žena nema partnera a neki od razloga za to su što muškarci češće migriraju, mlađi umiru, a žene se u većem broju doseljavaju u prijestonicu.

Demografi i analitičari u šali kažu da je statistika kao bikini, pokazuje sve, a ništa ne otkriva. Iako se u prosjeku svake godine rodi 1,5 odsto dječaka više nego djevojčica, glavni grad Srbije debelo kuburi sa muškarcima. Ako bi kroz suve brojke posmatrali prijestonicu, otkrili bi da u Beogradu ima čak 96.674 žene više nego muškaraca.

Prema podacima Sekretarijata za upravu - Sektora za statistiku, dama ima 52,8 odsto, a pripadnika jačeg pola "samo" 47,2 procenta.

Prema analizi ove referentne ustanove, a na osnovu reprezentativnog istraživanja iz 2016. godine, trenutno u Beogradu ima 1.724.000 duša.

Od tog broja 910.337 pripadnica ljepšeg pola i 813.663 muškaraca, piše blog Urbane strane, prenosi B92.

U svojim godšnjacima i istraživanjima oni procjenjuju da se savskom vodom svakog jutra umije bar 1,8 miliona stanovnika, jer ima bar 75.000 onih koji nisu zvanično zavedeni.

Prema riječima demografa Vladimira Nikitovića, ova disproporcija muškaraca i žena u praksi je lako objašnjiva.

Na razliku broja muškaraca i žena utiče to što dame u prosjeku duže žive od muškaraca. Međutim, veoma bitan faktor su migracije.

"Muškarci su ti koji se češće, u potrazi za poslom i boljim životom, odluče da promijene mjesto prebivališta. U većem broju slučajeva idu u inostranstvo" objašnjava Nikitović za Urbane strane.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.