Demokrate i URA uputile Plan opoziciji i NVO sektoru
Bečić i Abazović

Demokrate i URA uputile Plan opoziciji i NVO sektoru

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA uputile su Plan izbornih reformi, javnosti predstavljen od strane predsjednika ova dva subjekta, Bečića i Abazovića, svim poslanicima opozicije, kao i nevladinim organizacijama, kako bi svi zajedno mogli otpočeti rad na stvaranju okolnosti za mogućnost održavanja prvih slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

U Planu su sadržani zahtjevi za nalaženjem održivih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, novih zakonskih rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, kao i za sveobuhvatnom izbornom reformom, koja podrazumijeva implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces (DIK-a i ASK-a) kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih, što postulira izmjene svih izbornih zakona.

“Plan zahtijeva i definisanje zakonskog rješenja kojim će se svi lokalni izbori održati u jednom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DIK-a kojim se regulišu njena struktura i način rada. Dodatan kvalitet Planu čiju su vrijednost prepoznale relevantne međunarodne institucije u Crnoj Gori (EEAS, OEBS, SD, Ambasada SAD) daje i prepoznavanje potrebe za osnivanjem nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima”, navode u ovim partijama.

Planom je predviđena i izmjena seta medijskih zakona sa ciljem usaglašavanja pravnog okvira sa EU i međunarodnim standardima.

“Donošenje ovog plana motivisano je uviđanjem da izborne utakmice u dosadašnjim uslovima ne mogu odgovarati ni jednom političkom subjektu i da se mora učiniti sve da se nedemokratski ambijent što prije promijeni”, ističu u ovim partijama.

Kako su dodali, od Demokrata i URA-e kao subjekata sa najvećom podrškom građana javnost je očekivala preduzimanje inicijalnog koraka u tom smjeru i ova dva subjekta smatraju da su ovim planom odgovorila na očekivanja cjelokupne javnosti u Crnoj Gori.

“Međutim, kao odgovorni politički subjekti i nosioci jedne, nadamo se, bolje epohe u političkim procesima u Crnoj Gori, Demokrate i URA ne žele monopol nad procesom upristojenja aktuelne političke zbilje u Crnoj Gori, već nam je namjera da, skupa sa svim opozicionim subjektima, ne napadajući se međusobno, i nevladinim organizacijam, radimo na ukidanju dosadašnjih antidemokratskih praksi koje su svoj vrhunac imale u atacima na slobodnu riječ, nezavisnost javnog servisa, slobodno izražavanje demokratske volje na svim izborima u Crnoj Gori. Otuda, dakle, ovaj poziv svim opozicionim političkim subjektima i NVO sektoru na zajednički rad protiv svih pošasti koje smo imali prilike da viđamo u posljednjem periodu, jer smatramo da je opšti interes građana Crne Gore važniji od zbira interesa svih političkih subjekata, uzetih pojedinačno”, kazali su oni.

Podsjećaju da nepovoljnost cjelokupnih političkih prilika u Crnoj Gori svoj nastanak i duguje udaljavanju interesa od opštih obzira i njihovom prenošenju na lične i pojedinačne planove.

“Plan izborne reforme nije bilo čiji lični plan, već se slobodno može smatrati planom svih dobromislećih političkih aktera u Crnoj Gori, stoga i ne čudi što su mu, kao takvom, vrijednost prepoznali i svesrdno ga podržali komesar EU za proširenje i susjedsku politiku, Johanes Han, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federika Mogerini, kao i predstavnici drugih važnih međunarodnih institucija u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.