EPCG  većinski vlasnik Rudnika uglja

Od juče

EPCG većinski vlasnik Rudnika uglja

Elektroprivreda (EPCG) je od petka većinski vlasnik Rudnika uglja iz Pljevalja, navodi se u odluci Komisije za tržište kapitala.

Komisija je tu odluku donijela u petak kasno poslijepodne, nakon što je vijeće Privrednog suda preinačilo privremenu mjeru o zabrani prodaje akcija pljevaljske kompanije, koju je drugi put donijela sudija Privrednog suda Nataša Bošković, prenosi Pobjeda.

“Utvrđuje se da je na dobrovoljnu javnu ponudu EPCG u postupku preuzimanja Rudnika uglja prijavljeno 4,9 miliona akcija sa pravom glasa u Rudniku uglja, čime je postupak preuzimanja okončan”, navodi se u rješenju Komisije. 

Centralna depozitarna agencija (CDA) je obavezana da u roku od tri radna dana od prijema rješenja plati svim akcionarima koji su prihvatili ponudu EPCG. I novi vlasnik Rudnika je obavezan da u roku od 15 dana raspiše novu javnu ponudu kojom će isplatiti preostale vlasnike rudnika po istoj cijeni po kojoj je završeno preuzimanje, odnosno po 6,4 eura. 

EPCG je deponovala 30 miliona eura za tu transakciju kod CDA još polovinom aprila, kad je Komisija donijela rješenje o odobrenju dobrovoljne javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja. 

Do početka maja svi zainteresovani prodavci su dostavili svoju ponudu. Tri dana pošto je Bošković 4. maja izrekla prvu privremenu mjeru zabrane prodaje akcija, sa obrazloženjem da bi to nanijelo nenadoknadivu štetu, EPCG je obavijestila Komisiju o rezultatima javne ponude. 

Potom 25. maja tročlano vijeće sudija Privrednog suda ukida privremenu mjeru i vraća predmet Bošković da ispravi nezakonitosti u prvobitnoj odluci, a tri dana kasnije ona donosi rješenje po kojem je promet akcijama ponovo zabranjen do okončanja spora po tužbi manjiinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića, odnosno njegove kompanije M&V. 

Najnovija odluka tročlanog vijeća Privrednog suda u sastavu predsjednik Ivan Kovačević, Miodrag Anđelić i sudija izvjestilac Nataša Sekulić donesena je u petak. Njome se preinačava rješenje Bošković od 28. maja tako što se njen predlog o zabrani prodaje akcija odbija kao neosnovan. 

Nalaže se CDA i Komisiji za tržište kapitala da izbrišu upis rješenja Bošković iz centralnog i registra emitenata. Komisija je ocijenila da su ispunjeni uslovi da završi ono što je zaustavila nakon prvog rješenja Bošković s početka maja. 

Miličković ima 20 dana da se protiv odluke Komisije za tržište kapitala žali Upravnom sudu. Bošković je za 25. jun zakazala prvo ročište po tužbi, u kojoj Miličkovića zastupa advokat Milovan Milošević, a EPCG Azra Jasavić. 

Najveći vlasnici u EPCG su italijanska kompanija A2A koja ima 39,5 odsto akcija, država sa 31,1 procentom i biznismen Aco Đukanović sa 11,8 odsto kapitala, kojima će biti isplaćeno 13, deset i 3,6 miliona eura. 

Mina biznis/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.