Potrošačke cijene u odnosu na maj prošle godine veće za 3,6%
ilustracija

Monstat

Potrošačke cijene u odnosu na maj prošle godine veće za 3,6%

Mjesečna inflacija u maju, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je 0,5 odsto, saopšteno je iz Monstata.

Potrošačke cijene u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile u prosjeku više za 3,6%, saopštio je Zavod za statistiku.

 Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: usluga smještaja; goriva i maziva za motorna vozila; povrća; mesa; voća; ribe i morskih plodova.
 
"Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Hoteli i restorani (2,1%); Prevoz (1,3%); Hrana i bezalkoholna pića (0,3%); Alkoholna pića i duvan (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,2%); Odjeća i obuća (-0,1%); Komunikacije (-0,1%); Rekreacija i kultura (-0,1%)", navode iz Monstata.
 
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

 "Pozitivne godišnje stope inflacije u maju 2018. godine zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (24,4%); Odjeća i obuća (7,3%); Prevoz (5,5%); Hoteli i restorani (4,4%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,1%); Komunikacije (1,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,0%); Ostala dobra i usluge (0,9%); Rekreacija i kultura (0,7%); Zdravlje (0,3%), dok je negativna godišnja stopa inflacije zabilježena u grupi Hrana i bezalkoholna pića (-0,1%)", podaci su Zavoda za statistiku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.