Popović: Poslovanje IRF-a korišćeno i zloupotrebljavano za postizanje nedozvoljenog političkog uticaja
Zdenka Popović

Popović: Poslovanje IRF-a korišćeno i zloupotrebljavano za postizanje nedozvoljenog političkog uticaja

Zdenka Popović, potpredsjednica Demokrata ukazala je na razloge za ozbiljnu sumnju da je i poslovanje IRF-a korišćeno i zloupotrebljavano za postizanje nedozvoljenog političkog uticaja aktuelne vlasti na državnom nivou sa ciljem postizanja premoći na izborima, kao i za podršku onim kompanijama čiji vlasnici se u javnosti doživljavaju kao miljenici režim, a koji tu ,,milost” obilato vraćaju uoči svakih izbora pritiskom na zaposlene da glasaju aktuelnu vlast, saopšteno je na konferenciji Demokrata.

Kako je kazala Popović, IRF je institucija koja ima potencijal da za godinu dana plasira preko 150 miliona evra pod znatno povoljnijim uslovima od bankarskih i da, pri tome, potpuno samostalno odluči kojem pravnom ili fizičkom licu će biti dostupna njihova sredstva, veoma je značajna.

"Kada takvoj instituciji zakon odredi da bude u funkciji podsticanja ubrzanog privrednog razvoja Crne Gore, dinamiziranje rasta mikro, malih, srednjih i velikih privrednih subjekata i ravnomjernog regionalnog razvoja, društvena misija ove institucije je dodatno dobija na važnosti", kazala je Popović.

Popović je navela da se iz godišnjih izvještaja o radu IRF-a za period 2010-2017. godina vidi se da je plasirao ukupno 626,1 milion evra. Na godišnjem nivou visina plasmana IRF-a išla je od 12,2 miliona u 2010. godini do 175,6 miliona u 2017. godini.

Popović je kazala da vjeruje da je značajan dio ovih plasmana IRF-a zaista pošao u prave ruke, odnosno onim preduzetnicima i pravnim licima koji su na pravi način iskoristili dobijena sredstva za početak biznisa ili nastavak privredne djelatnosti.

"Nameće se, međutim, pitanje da li su sva sredstva koja je plasirao IRF data po pravilima i da li su namjenski iskorišćena. Nažalost, odgovor na ovo pitanje koji je utemeljen na činjenicama, u ovom trenutku, se ne može dati.

Istovremeno, puno je razloga za ozbiljnu sumnju da je i poslovanje IRF-a korišćeno i zloupotrebljavano za postizanje nedozvoljenog političkog uticaja aktuelne vlasti na državnom nivou sa ciljem postizanja premoći na izborima, kao i za podršku onim kompanijama čiji vlasnici se u javnosti doživljavaju kao miljenici režim, a koji tu ,,milost” obilato vraćaju uoči svakih izbora pritiskom na zaposlene da glasaju aktuelnu vlast", istakla je Popović.

“Evo nekoliko konkretnih podataka koje sam pribavila iz odgovarajućih izvještaja IRFa pa neka javnost sama cijeni osnovanost naših sumnji da se sve čini po pravilu i zakonito:

IRF je u prethodnom periodu odobrio kreditni plasman, pored ostalih i sljedećim subjektima:

- Kompaniji Carine d.o.o Podgorica ……………………………………13,260.000,00 evra

- Kompaniji Mesopromet i Franca B. Polje……………………………13,598.000,00 evra

- Kompaniji HardDiskont Laković Podgorica………………………...6,000.000,00 evra

- Kompaniji Voli Podgorica…………………………………………………..4,000.000,00 evra

- Kalamper - Bar………………………………………………………………….4,450.000,00 evra

- Uniprom Nikšić………………………………………………………………….4,700.000,00 evra

- Hidroenergija M Berane…………………………………………………….5,000.000,00 evra

- Čelebić d.o.o Podgorica………………………………………………………2,300.000,00 evra

- Ulcinjska rivijera Ulcinj……………………………………………………….4,801.000,00 evra

- Vodovod Podgorica…………………………………………………………….3,500.000,00 evra

- Trejd junik Budva………………………………………………………………..2,000.000,00 evra", navela je Popović.

Ona je pojasnila da se kao korisnik kredita IRF-a pojavljuje se i TCZ d.o.o - Podgorica kojoj je prošle godine odobren kredit od 2,5 miliona evra za građevinsko zanatske radove na objektu - Tržni centar Zlatica.

"Koliko je nama poznato, takvog objekta nema u izgradnji na ovoj lokaciji. Interesantno je pogledati podatke u Centralnom registru privrednih subjekata o tome kada je ova firma osnovana, ko je osnovao, a posebno ko je osnivač i predsjednik odbora direktora firme koja je osnovala TCZ d.o.o - Podgorica. Nakon toga biće jasnije kako tek osnovana firma dobija kredit od 2,5 miliona evra, a od objekta za čiju izgradnju je kredit navodno odboren nema ni govora.

Posebno naglašavam zabrinjavajuću činjenicu da su analitički podaci o plasmanima IRF-a po osnovu faktoringa za čitav period od 2010. godine do sada nedostupni javnosti. Dakle, od ukupnih plasmana IRF-a u period 2010 - 2017. godina u iznosu 626, 1 milion evra, po podacima IRF-a, 40, 3% tih plasmana ili precizno 252,4 miliona evra su plasmani po osnovu faktoringa”, naglasila je Popović.

Poslanica Demokrata je saopštila da gotovo punu godinu, kao poslanica Skupštine Crne Gore pokušavala da od IRF-a dobije podatke ko su korisnici faktoring kredita. Međutim, i pored više usmenih i pisanih urgencija da joj se dostave traženi podaci, njeni napori u tom dijelu su ostali bez ikakvog rezultata.

"Javno postavljam pitanje: da li iko može naći društvenog opravdanja i bilo kakvog zakonskog utemeljenja da IRF od zainteresovane javnosti sakrije podatke o tome kojim subjektima, u kolikom iznosu i pod kojim uslovima je odobrio 252,4 miliona evra.

Sumnju da se ovi podaci kriju od javnosti, jer bi za mnoge bili nezgodni kada bi se objavili dodatno podgrijavaju činjenice da IRF u dobroj mjeri funkcioniše kao zatvoren sistem pod jedinim i apsolutnim uticajem vrha vlasti. Kako bi obezbijedila da stvari upravo tako funkcionišu vlast se i odlučila da bivši poslanik i visoki funkcioner DPS-a gospodin Zoran Vukčević bude, gle paradoksa, istovremeno i predsjednik Odbora direktora, kao organa upravljanja i Izvršni direktor, kao izvršnog organa IRF-a.

A da li, kao još jedan paradoks, Skupštinu IRF-a čini samo pojedinac, na što upućuje konstatacija iz godišnjeg izvještaja menadžmenta za 2017. godinu (str.3 - citat ,,Skupštinu IRFCG AD čini predstavnik kojeg imenuje Vlada”.) Ime tog pojedinca koji čini Skupštinu IRF-a nikako nijesmo mogli saznati, jer se ne navodi ni u jednom dokumentu IRF-a", kazala je Popović.

Ističe da kada se svemu prethodno navedenom doda da Državna revizorska institucija, kao vrhovni organ državne revizije, od 2010. godine nikako da planira i izvrši kontrolu IRF-a, "teško se kako je kazala oteti zaključku da se sve što je prethodno navela dešava slučajno".

"Takođe nikako nije slučajno što IRF ignoriše zakonsku obavezu da na svojoj internet stranici objavljuje podatke u vezi odobrenih plasmana, tako da nema nikakvih podataka o njihovim plasmanima po bilo kom osnovu od 1. februara ove godine. Jedino su u javnost plasirali kumulativni podatak da je za prva tri mjeseca ove godine plasirano 42,3 miliona evra, što je 83% više u odnosu na isti period prošle godine. Ima li nekog ko ne vjeruje da su ovoliki procenti povećanja plasmana u direktnoj vezi sa okolnošću da je to period uoči lokalni izbora u Crnoj Gori”, zaključila je Popović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.