Poglavlje o životnoj sredini neće biti otvoreno prije decembra
Foto: AA

Pravi izazovi predstoje nakon otvaranja poglavlja

Poglavlje o životnoj sredini neće biti otvoreno prije decembra

Jedno od najzahtjevnijih poglavlja u pregovorima sa EU, poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, Crna Gora neće otvoriti prije decembra, saopštili su danas predstavnici koalicije 27, koja okuplja nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

Iako je početkom godine bilo najava da će poglavlje o životnoj sredini biti otvoreno u junu, to se neće dogoditi, jer više od polovine članica EU nije dalo pozitivno mišljenje za otvaranje ovog poglavlja, javlja Anadolija.

2018061423091148034658782Web

Jelena Marojević-Galić, iz nevladine organizacije Green home, kazala je na današnjoj konferenciji da u oblasti upravljanja otpadom nije bilo napretka i da je Evropska komisija potvrdila da je ova oblast jedna od najtežih za usklađivanje i da je potrebno što prije donijeti odluku o načinu upravljanja i zbrinjavanja otpada. 

"Napredak u oblasti voda je ocijenjen kao ograničen pri čemu je EK naglasila izražen negativan uticaj otpadnih voda kao glavnog izvora zagađenja. U oblasti zaštite prirode je ocijenjeno da smo i dalje djelimično usklađeni sa EU. Činjenica da je Crna Gora finalizovala i predala svoju pregovaračku poziciju za poglavlje 27 ne bi smjelo da se doživi kao veliki uspjeh. Pravi izazovi predstoje nakon otvaranja poglavlja, što se neće desiti prije decembra ove godine“, kazala je Marojević-Galić. 

Aleksandar Perović, iz nevladine organizacije Ozon, govoreći o datumu otvaranja ovog poglavlja, istakao je da ne može reći da je optimista da će to biti u decembru. 

"Ne smatram da bi bilo loše odlaganje još za pola godine, ako bi se napravili neki benefiti u ovoj oblasti. Ja nisam pristalica da nešto moramo da radimo da bi ušli u EU. Ovaj period do otvaranja pregovora treba da iskoristimo da ljude koji rukovode procesom, da ih pritisnemo da malo više rade“, kazao je Perović. 

2018061423091148034658781Web

Iskustva iz oblasti zaštite životne sredine tokom pregovora pristupanja Hrvatske sa EU danas je podijelila Željka Leljak- Gracin, iz Zelene Akcije iz Hrvatske. 

"Evropskoj komisiji je u interesu da se kandidat za članstvo što bolje pripremi kada je ova oblast u pitanju. U pojedinim segmentima, Hrvatska nije bila pripremljena za ulazak u EU. Jako je bitno prije ulaska u EU pratiti šta se dešava na evropskoj razini. U pristupnom periodu je jako bitno pitati i interesovati se unutar institucija EU kako Crna Gora napreduje“, kazala je Leljak- Gracin. 

Iz crnogorskih institucija, ali i od nevladinog sektora ranije je saopšteno da će ispunjavanje svih standarda u oblasti zaštite životne sredine tokom pregovaračkog procesa Crnu Goru koštati oko milijardu eura. 

Crna Gora je do sada otvorila 30 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, dok je dva privremeno zatvorila. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.