Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir
Kim Džong Un i Donald Tramp

Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Američki predsjednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za iduću godinu, otkrila su u srijedu dva norveška poslanika, navodeći kao razlog istorijski samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Džong Unom.

“Ono što se događa je istorijski”, rekao je Per-Vili Amundsen norveškoj televiziji NRK, prenosi N1.

“Pokrenut je proces koji može doprinijeti obezbjeđivanju svjetskog mira na neko vrijeme”, dodao je taj poslanik Progresivne stranke koji je nominovao Trampa sa svojim kolegom Kristijanom Tajbringom Gjedeom.

Norveški odbor za dodjelu Nobela je ranije ove godine objavio da je za nagrade za 2018. dobio 329 nominacija, što je drugi najveći broj u istoriji.

Odbor one koji predlažu kandidate savjetuje da ne otkrivaju svoje prijedloge, ali nema zvaničnog pravila protiv toga.

Pravo nominacije imaju političari, akademici, bivši pobjednici, direktori instituta za mirovna istraživanja i trenutni i budući članovi Odbora.

Prošlogodišnju nagradu dobio je ICAN, Svjetsko udruženje za ukidanje nuklearnog oružja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.