Čačak: Bagerom rušili kuću dok je čovjek bio u njoj
Foto: Večernje novosti

Čačak: Bagerom rušili kuću dok je čovjek bio u njoj

Prilikom rušenja objekata na trasi buduće Ulice 10, čija je izgradnja u toku, teško je povrijeđen Stefan Stojadinović (23) iz Kragujevca. Na njega se obrušio plafon kuće, koju su bagerom rušili radnici JP “Gradsko zelenilo” ne znajući da se Stefan uopšte nalazi u njoj.

Njegov poziv za pomoć u poslednjem momentu čuo je komšija Saša Rakićević, koji je jedva zaustavio vozača teške mašine. Kada su utrčali među ruševine, Stefan je bio prekriven sa pola metra cigle i šuta, u velikoj prašini. Zapomagao je, urlao od bolova. Nije znao ni ko je, niti gdje se nalazi, bio je dezorijentisan...

Ekipa Hitne pomoći odmah ga je prevezla u urgentni centar čačanske bolnice, odakle je prebačen u KC u Kragujevcu. Prema našim saznanjima, mladić nije životno ugrožen, dosta je ugruvan i ima tešku povredu kuka.

Vlasnik kuće koja je rušena, Aco Ognjević kazao je za Večernje novosti da je ovaj događaj strašan i sraman, jer njegova kuća po slovu zakona nije mogla biti rušena dok mu se ne isplati odšteta za objekat. On dodaje da niko nije obavijestio vlasnike kuća na ovoj trasi kada će one biti rušene, niti je gradilište adekvatno obezbijeđeno.

- Stefan je živio u mojoj kući. Došao je u Čačak iz Kragujevca, jer je ovde pronašao posao. Uskoro je trebalo da mu se žena i dujete presele ovde. Ne smijem ni da pomislim šta bi bilo i da je njegovo jednogodišnje dijete zatrpano – ispričao je Ognjević, inače profesor u Gornjem Milanovcu, koji je najavio tužbu protiv grada i izvođača radova.

- Kada sam pitao rukovodioca radova, izvjesnog Šelovića, kako je moglo ovako nešto da se dogodi, te da su zamalo ubili čovjeka, on mi je drsko odgovorio da je on prije početka radova viknuo u pravcu kuće i pitao da li ima neko u njoj. Pitam se da li je pomislio da je neko možda zaspao, da je taj neko možda gluv? Šelović mi je, kada sam ga pitao i kako mogu da ruše moju kuću kada nisam isplaćen, odgovorio da ima naređenje da ruši, a da ja mogu da ih tužim, ali da ću na sudu dobiti, citiram, “ku..c”. Idem do Strazbura, ovo je šokantno – kaže vlasnik kuće za Večernje novosti.

Nemio događaj uzburkao je čačansku javnost, kao i ovdašnju opoziciju. Dverjani su optužili radnike JP “Gradsko zelenilo” da su, u želji da što prije završe radove i impresioniraju nalogodavce, pristupili, bez obavještenja ili poštovanja roka, rušenju kuće na trasi buduće ulice.

Prema riječima samog vlasnika kuće, postojao je korektan dogovor i nije bilo nikakvog razloga za žurbu u rušenju. Po tom dogovoru, do 16. jula stanari su bili dužni da napuste kuću. 

Sa druge strane, direktor “Gradskog zelenila” Dragan Nikolić odbacuje sve optužbe i navodi da su vlasnici kuća bili obaviješteni još 7. maja kada će one biti rušene. Dodaje da je prostor za rušenje bio prpisno obilježen, trakom, ogradom i tablom izvođača radova. On kaže da se u ovom slučaju radi o “neovlašćenom ulasku u prostor za rušenje” od strane njemu nepoznatog lica, protiv koga će, nakon cjelokupnog uviđaja, preduzeti sve pravne mjere.

Sporna kuća je bila bez crijepa i nije mi jasno šta je neko u njoj radio. Rukovodilac posla je prije rušenja obišao sve objekte, pregledao ih, pozivao eventuačne stanare da napuste kuću. Nikoga nije pronašao, niti mu se ko odazvao, tako da je rušenje započeto – kazao je Nikolić. - Za tu kuću, inače, postoji rješenje nadležnog ministartva za rušenje, tako da je sve u ovom slučaju odrađeno po zakonu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.