OVO će odati da li imate tajnog obožavaoca
Ilustracija

OVO će odati da li imate tajnog obožavaoca

Da li vam se učinilo da vas neko gleda, ali kada ste usmjerili pogled prema toj osobi, ona je odmakla glavu? Sljedeći put kad osjetite pogled na sebi, isprobajte ovaj trik – zijevnite.

Odglumite dugo i ugodno zijevanje, a zatim pogledajte u osobu u koju “sumnjate“.

Odavno je poznato kako je zijevanje zarazno, odnosno da ćemo i sami zijevnuti kada vidimo drugu osobu da to čini. Ako i vaš tajni obožavalac zevne neposredno nakon vas, znaćete da vas je zaista gledao dok niste obraćali pažnju.

Naučna studija italijanskog univerziteta u Pizi otkrila je da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima, da pokazuje nivo naše empatije, odnosno sposobnost da se saosjećamo s drugim ljudima.

Ista studija je pokazala da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i facijalne ekspresije. Oni ispitanici koji su unutar tri minuta “uzvratili” zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.