Let's do it Crnogorci!
Sa prethodnih akcija

Priključimo se najmasovnijoj građanskoj akciji u svijetu

Let's do it Crnogorci!

Asocijacija za demokratski prosperitet- Zid pozvala je sve organizacije, institucije, škole, klubove i kompanije, da se i ove godine priključe najmasovnijoj građanskoj akciji u svijetu, Let's do it.

Kako su podsjetili, priprema akcije "Let's do it, Montenegro!", ove godine pod sloganom "Nastavljamo drugačije" je počela u martu i to sastankom i formiranjem koordinacionog tima u Rožajama.

"Do sada, gotovo sve Opštine su izrazile dobru volju da sprovedu akciju i u njima su formirani koordinacioni timovi. Akcija će se organizovati u cijeloj Crnoj Gori, u sklopu velike svjetske akcije „Let's do it!”, na svim kontinentima, 14. septembra 2018. godine, kako je najavljeno i planirano još prije dvije godine. U narednom periodu će se održati sastanci sa predstavnicima drugih lokalnih samouprava i organizacijama", kažu iz ADP-ZIDa.

Podsjetili su da se 2016. godine ovoj akciji u Crnoj Gori odazvalo više od 11 000 građana, a 2014. njih 3100, koji su uklonili više od 1850m3 otpada u 21 opštini, pa su, dodaju, time ohrabreni da i ove godine sinhronizovano radimo na rješavanju problema u zajednici.

Pokret "Let’s do it!” nastao je prije šest godina u Estoniji, tada je za jedan dan 50 000 građana ove baltičke države uklonilo 10 000 tona otpada.

Ideja vodilja ovoga pokreta je izgradnja jake socijalne mreže koja bi se bavila rješavanjem problema lokalne zajednice, takva mreža bi okupila predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora - pojašnjavaju iz ove organizacije.

Vremenom pokret "Let’s do it!” prerastao je u globalnu mrežu sačinjenu od devet miliona volontera iz 111 država, koji su u svojim državama organizovali brojne akcije čišćenja.

"Cilj ove akcije je podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice. Akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Svaka od opština u Crnoj Gori ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem otpada. Nelegalno odlaganje otpada dovelo je do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost mnoge građane. Ovaj problem može se riješiti samo zajedničkim i organizovanim djelovanjem. Pozivamo sve organizacije, institucije, škole, klubove i kompanije, da se i ove godine priključe najmasovnijoj građanskoj akciji u svijetu!", apeluju iz ADP-ZID, nosioca « Lets Do It » pokreta i inicijative u Crnoj Gori.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.