Tramp:  Kim pristao da uništi poligon za testiranje raketnih motora
Donald Tramp, foto:AA

SAD i Sjeverna Koreja spremne da pišu novu istoriju

Tramp: Kim pristao da uništi poligon za testiranje raketnih motora

Američki predsjednik Donald Tramp je danas nakon sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom izjavio da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Sjeverna Koreja spremne da pišu novu istoriju.

Nakon istorijskog samita, a prije odlaska iz Singapura američki predsjednik Tramp izjavio je da je Kim prihvatio njegov poziv za posjetu Bijeloj kući, a dodao je da je i on otvoren za posjetu Pjongjangu.

Trump se zahvalio sjevernokorejskom lideru Kimu za dolazak na samit koji je ocijenio prvim hrabrim korakom ka boljoj budućnosti naroda Sjeverne Koreje. 

“SAD je spreman za otvaranje novih stranica i pisanje nove istorije sa Sjevernom Korejom. Prošlost ne mora određivati budućnost“, kazao je Tramp.

Najavivši okončanje zajedničkih vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga, Tramp je takođe kazao da će prekid tih “nepotrebnih“ vježbi donijeti velike uštede SAD-u.

Naglasivši da je na sastanku s Kim Džong-unom shvatio da su stvarne promjene moguće, Tramp je kazao da je sjevernokorejski lider pristao da uništi poligon za testiranje raketnih motora, ali nije otkrio i lokaciju tog kopleksa.

Američki predsjednik je najavio da će sjevernokorejske vlasti SAD-u predati posmrtne ostatke svih američkih vojnika stradalih u Korejskom ratu.

Američki državljanin Oto Varmbier preminuo je nedugo nakon oslobađa iz sjevernokorejskog zatvora, a Tramp je danas kazao da je njegova smrt bila povod za uspostavu pregovora između dvije države.

Otkrio je da je s Kimom kratko razgovarao i o pitanju ljudskih prava te je dodao da je to tema za koju su potrebni dodatni sastanci i razgovori u budućnosti.

2018061223087225034596914WebTramp: Shvatio sam da su stvarne promjene moguće, foto:AA

 

Prošle sedmice je Tramp u znak dobre volje pred samit obustavio uvođenje 300 novih sankcija Sjevernoj Koreji, a danas je kazao da će i postojeće sankcije ukinuti kada bude siguran da nuklearno oružje ne postoji kao prijetnja.

Ističući da je današnji samit trebao biti održan prije pet godina, Tramp je kazao da će potpuno uklanjanje nuklearnog oružja potrajati određeno vrijeme, ali da je Sjeverna Koreja volja da taj proces u najbržem roku.

“Prešli smo više nego sam očekivao“, kazao je Tramp i izrazio nadu da su Japan i Južna Koreja spremni da pomognu Sjevernoj Koreji.

Dodao je da SAD nema tu obavezu.

Situacija radničke klase i mogućnosti izgradnje hotela na sjevernokorejskoj obali su još neke od tema o kojima su Tramp i Kim razgovarali.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.