Južnoafričkog tajnog agenta u Beogradu likvidirao bivši legionar
ilustracija

Južnoafričkog tajnog agenta u Beogradu likvidirao bivši legionar

Južnoafričkog tajnog agenta Gorgija Gorga Darmanovića (58) 6. maja na Novom Beogradu ubio je jedan od vođa kruševačkog podzemlja, bivši legionar Dejan Stanković Ždrokinac (71), kog su još uvijek nepoznati napadači i likvidirali tačno mjesec dana kasnije, 6. juna.

Ždrokinac je, kako se sumnja, maskiran kapuljačom na glavi sačekao Darmanovića ispred zgrade u kojoj je povremeno boravio, ispalio u njega četiri hica, a onda sjeo na skuter koji je dovezao njegov saučesnik i njime pobjegao, piše Kurir.

- Interesantno je da su i Ždrokinca ubice prije nekoliko dana likvidirale gotovo na identičan način, ali u Kruševcu. Ubica je pucao u njega, prišao mu i ovjerio ga, a zatim pobjegao do mjesta na kom ga je sačekao saučesnik na skuteru. Inače, i sin jedinac Dejana Stankovića, koji se zove Vojin kao i njegov brat blizanac, ubijen je nepunih mesec dana prije oca - podsjeća sagovornik Kurira.

On objašnjava da se nekoliko likvidacija koje su se poslednjih mjeseci dogodile u Srbiji dovode u vezu sa sukobom u podzemlju Južnoafričke Republike oko poslova vezanih za drogu.

- I Darmanović i Stanković bili su poznata imena u podzemlju JAR. Darmanović je bio agent službe bezbjednosti, ali je šurovao i sa podzemljem. Tokom godina života u toj državi stekao je i brojne neprijatelje. S druge strane, braća blizanci Dejan i Vojin, poznati kao Ždrokinci, navodno su prije 48 godina opljačkali banku, a posle izlaska iz zatvora preselili su se u Južnoafričku Republiku, gdje su radili kao vojnici plaćenici. Neko vrijeme proveli su i u Legiji stranaca. Darmanovićev ubica Dejan Stanković ima i pasoš i penziju iz JAR, a kod njegovog brata Vojina su prilikom hapšenja posle ubistva kruševačkog zubara, za koje su na kraju oslobođeni sumnje, nađena dokumenta na ime Grivman Džohenson - pojašnjava sagovornik Kurira na koji način su i ubica i ubijeni bili povezani sa JAR.

Policija Srbije je juče saopštila da je uhapsila dvojicu muškaraca Sretena M. (63) i Sašu Đ. (44) zbog sumnje da su Ždrokincu i njegovom saučesniku pomogli u ubistvu Darmanovića.
- Takođe, prilikom pretresa stanova koje koriste osumnjičeni pronađeno je još jedno lice za koje se sumnja da je izvršilo krivično djelo falsifikovanja isprave. Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da je riječ o licu za kojim postoji međunarodna potjernica zbog izvršenog krivičnog djela ubistvo na području Bosne i Hercegovine - rekao je direktor policije Vladimir Rebić.
Kako saznaje beogradski list, riječ je o Miljanu Vujaniću (35), koji se, osim za ubistvo u BiH, sumnjiči i za falsifikovanje isprava i biće priveden Osnovnom tužilaštvu u Mladenovcu.

Prema njegovim riječima, sumnja se da je serija likvidacija počela 25. aprila, kada je u Johanezburgu ubijen Milan Đuričić Miki, koji se u toj državi krio nakon što je Srbija raspisala potjernicu za njim zbog toga što je osuđen na 30 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana. Ubrzo je ubijen i Darmanović, i vjeruje se da su ova dva ubistva povezana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.