Otvoren Kabinet za OCT u Opštoj bolnici u Bijelom Polju

Lasersko slojevno snimanje mrežnjače i vidnog živca

Otvoren Kabinet za OCT u Opštoj bolnici u Bijelom Polju

U Opštoj bolnici u Bijelom Polju instaliran je OCT aparat i Biomikroskop sa aplanacionom tonometrijom za potrebe oftamološke ambulante.

Kako je pojasnio PR Opšte bolnice Bijelo Polje, Milan Veličković optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna dijagnostička metoda laserskog slojevnog snimanja mrežnjače i vidnog živca kojom je omogućeno sagledavanje poprečnih presjeka unutrašnje strukture.

"OCT omogućava topografski način prikazivanja debljine mrežnjače i sloja nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu, ranu detekciju, dijagnostiku i praćenje efekata konzervativne i hirurške terapije kod različitih oboljenja retine. Dobijene slike se mogu analizirati do najmanjih detalja. Aparat koristi naprednu tehnologiju koja se svakodnevno unapređuje i ide u korak sa najnovijim dostignućima. Nabavka navedene opreme podići će kvalitet medicinske usluge na viši nivo i omogućiti ljekarima preciznu i brzu dijagnostiku", saopšteno je iz bjelopoljske bolnice.

Nabavku ovog aparata omogućilo je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore koji su iz kapitalnog budžeta za 2017. godinu, Opštoj bolnici u Bijelom Polju opredijelili 449.400,00 eura za kupovinu opreme, koju su iz menadžmenta te ustanove naveli kao neophodnu.

Ukupna vrijednost dobijenog OCT aparata i Biomikroskopa je 65.000 eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.