Ruska porodica godinama za kriminalni zakonik mislila da je Kur'an
Ilustracija

Izgubljeni u prevodu

Ruska porodica godinama za kriminalni zakonik mislila da je Kur'an

Jedna porodica iz ruske oblasti Baškortostan predala je lokalnom muzeju Ministarstva unutrašnjih poslova izdanje kriminalnog zakonika Sovjetskog Saveza iz 1926. na arapskom jeziku, za koje su članovi porodice godinama bili uvjereni da je Kur'an.

"Muzeju je predat kriminalni zakonik iz 1926. godine na arapskom jeziku. Starija vlasnica tog izdanja rekla je da je greškom mislila da je u pitanju Kur'an i stavljala ispod glave svog djeteta", saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da je njen sin kasnije radio u policiji.

Novinarima ruske agencije Tass rečeno je da je ta porodica prenosila knjigu s generacije na generaciju.

"Moja majka je rekla da je to sveta knjiga, koja treba da bude uvijena i stavljena ispod jastuka da bi djeca bila smirena i da se dobro ponašaju", kazala je žena koja je poklonila knjigu muzeju.

Dodala je da je porodica "mnogo godina kasnije" saznala da je u pitanju kriminalni zakonik Sovjetskog saveza.

Muzej Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije otvoren je u gradu Ufa, u Baškortostanu 1982. godine, navodi Tass.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.