Uradite ovaj test i otkrijre u kakvoj ste formi
Ilustracija

Za nekoliko sekundi

Uradite ovaj test i otkrijre u kakvoj ste formi

Iako se ne prvi pogled čini kao bezazlena vježba, ovaj test sjedenja i ustajanja određuje koliko ste zapravo zdravi i u kakvoj ste kondiciji. Vježbu možete isprobati kod kuće, traje samo nekoliko sekundi i radi se na podu u udobnoj odjeći i obući ili jednostavno možete raditi bosi.

Ovom vježbom se mjere stvari ključne za određivanje fizičke forme: snaga, fleksibilnost i ravnoteža.

Test se izvodi tako što sjednete na pod s prekrštenim nogama i ustanete trudeći se da se što manje koristite rukama ili drugim djelovima tijela. Rezultati se rangiraju između 1 i 10.

Ako je vaš rezultat manji od tri, odnosno morali ste se koristiti obema rukama, podupirali ste se i bočnom stranom bedra pri ustajanju, gubili ravnotežu i slično, to pokazuje da ste u vrlo lošoj formi.

Ako je pak vaš rezultat između osam i deset, odnosno ako ste se minimalno pomagali drugim djelovima tijela pri ustajanju, znači da imate odličnu kondiciju.

Ukoliko imate problema s koljenima, bilo bi dobro da tokom izvođenja vježbe imate nekoga uz sebe u slučaju da ne možete ustati.

Uradite ovaj jednostavan test, kako biste uvidjeli u kakvom je stanju vaš mišićni i skeletni sklop i kako biste bili motivisani da dodatno poradite na svojoj formi, prenosi Lepota i zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.