Rusija još ne može u G7
Foto:EPA

Susret u Kanadi

Rusija još ne može u G7

Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija, četiri evropske zemlje u sastavu G-7, grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, složile su se juče da odbiju vraćanje Rusije u sastav te grupe, što je ranije predložio američki predsjednik Donald Tramp.

Rusija je 2014. izbačena iz grupe koja se tada zvala G-8, zbog ruskog pripajanja Krima i podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

Vođe tih zemalja, Emanuel Makron, Angela Merkel, Tereza Mej i Đuzepe Konte, koji su se sastali neposredno pred početak samita G-7 u Kanadi na inicijativu francuskog predsjednika složili su se da je "evropski stav da se ne vrati Rusija" podsjećajući da G-7 nastavlja "budnost" prema Moskvi ali i ukazujući na "mogućnost uspostavljanja dijaloga", što je ustupak Rimu, prema riječima Makronovih savjetnika, prenosi Beta.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte ranije juče je preko Tvitera napisao da podržava vraćanje Rusije u sastav grupe industrijalizovanih zemalja.

U G-7 su još i Japan, Kanada i SAD a sastancima prisustvuje i predstavnik Evropske unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.