Radić: Uvođenje vojnog radara obaveza
Foto:gov.me

Zaštita vazdušnog prostora

Radić: Uvođenje vojnog radara obaveza

Nakon početka sprovođenja misije vazdušne odbrane, tehnička pretpostavka koju mora da zadovolji Crna Gora je radarsko osmatranje vazdušnog prostora – saopštio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić, navodeći da je uvođenje vojnog radara obaveza.

- Za sada će se koristiti podogorički terminalni radar srpsko-crnogorske agencije za kontrolu letenja (SMATSA). Sljedeći korak je uvođenje radara koji će SMATSA postaviti na položaju Vrsuta. To su prelazna rešenja do nabavke jednog radara za potrebe Vojske Crne Gore - kazao je Radić, piše Pobjeda.

Vojni analitičar je objasnio kakva se procedura sprovodi u slučaju misije vazdušne odbrane.

- Radarska slika se preko crnogorskog Vazduhoplovnog operativnog centra (VOC) razmjenjuje sa Integrisanim sistemom protivvazdušne i protivraketne odbrane NATO, a odluke o angažovanju dežurnih snaga donosi Kombinovani vazduhoplovni operativni centar (CAOC) smješten u Španiji u bazi Torehon. On obavještava nacionalne operativne centre u Grčkoj ili Italiji da podignu presretače, dodaje Radić.

Vrijeme reagovanje lovaca F16 je pet minuta. Radić kaže da se identična procedura kao za Crnu Goru već primjenjuje sa Albanijom čiji je vazdušni prostor takođe pod zaštitom italijanskih i grčkih lovaca, dok se Slovenija oslanjala na podršku Italije, a sada i Mađarske jer nema svoju lovačku avijaciju.

- Stav Slovenaca je da je to racionalno rješenje jer nema ambicija da nabavlja vlastitu tehniku za namjenske zadatke dežurstva u nadzoru i zaštiti vazdušnog prostora - isiče Radić.

Govoreći o učestalosti situacija u kojima lovci moraju reagovati, Radić napominje da se vrlo rijetko u praksi dešava da je potrebno da lovački avioni intervenišu.

- Važno je ipak da Crna Gora ima mehanizam angažovanja lovačkih aviona ,,za svaki slučaj“. Tragedija 11. septembra drastičan je primer što može da se dogodi, ali u praksi u našem regionu lovci rijetko polijeću na presretanje i obično su to, srećom, incidenti koji nisu previše rizični, kao recimo, pojava nekog zalutalog aviona, objasnio je vojni analitičar.

Jedan primjer, kaže Radić, dogodio se jula 2016. godine: za izraelski putnički avion Boing 747 koji je letio preko centralne i jugoistične Evrope prema Bliskom istoku stigla je dojava da je u njemu bomba u vrijeme dok je bio iznad Francuske.

- Avion su presreli švajcarski lovci F/A-18, kada je došao do Hrvatske podiginuta su dva MiG-21, zatim iznad Srbije jedan MiG-29. Pokazalo se da je uzbuna lažna, ali avijacija je radila svoj dio posla za svaki slučaj. Sve zemlje su predvidjele procedure uništavanja putničkog aviona ako se pokaže da je u rukama terorista koji bi možda ponovili tragediju iz SAD, zaključio je Radić. Misija zaštite vazdušnog prostora počela je 5. juna, a kontrolu crnogorskog neba vršiće italijanski i grčki lovci - zaključio je Radić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.