Misija EULEX dobila novi mandat na Kosovu do 14. juna 2020. godine
EULEX Kosovo

Odlukom Savjeta Evropske unije

Misija EULEX dobila novi mandat na Kosovu do 14. juna 2020. godine

Misija EULEX-a je dobila novi mandat do 14. juna 2020. godine, koji podrazumijeva pružanje podrške relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu.

Novi mandat EULEX-u određen je odlukom Savjeta Evropske unije i nakon razmjene pisama između predsjednika Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice Evropske unije za spoljna i sigurnosna pitanja Federike Mogerini, prenosi Anadolija.

Misija EULEX će nastaviti, kako se navodi u saopštenju iz te Misije, da pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu na njihovom putu ka većoj efikasnosti, održivosti, multietničnosti i odgovornosti, bez političkog uplitanja i u potpunom skladu sa najboljim praksama EU.

“Misija će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa i nastaviće da nadgleda, podučava i savjetuje Kazneno-popravnu službu Kosova. Takođe će pružati operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i zadržaće svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbjednost. EULEX Kosovo će nastaviti da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova”, navodi se u saopštenju.

Misija EULEX-a na Kosovu pokrenuta je 2008. godine, kao najveća civilna misija Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Evropske unije. Sveukupni cilj EULEX-a je da pomogne kosovskim vlastima u uspostavljanju održivih i nezavisnih institucija vladavine prava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.