Austrija protjeruje imame, zatvara se sedam džamija
Foto: Ilustracija

Borba protiv "političkog islama"

Austrija protjeruje imame, zatvara se sedam džamija

Vlada Austrije zatvara sedam džamija i planira da protjera imame u okviru borbe protiv "političkog islama" i stranog finansiranja džamija.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će njegova vlada zatvoriti tursku džamiju u Beču i raspustiti udruženje "Arapska vjerska zajednica" koja vodi šest džamija. 

Džamije će biti zatvorene na osnovu zakona iz 2015. godine kojim se zabranjuje finansiranje džamija iz inostranstva, prenosi Beta. 

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl rekao je da će u Tursku biti protjerano 60 imama i članovi njihovih porodica, ukupno oko 150 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.