Rast spoljne trgovine sa Kinom pruža nove mogućnosti za naša preduzeća
Babić i Vujović, foto: Ministarstvo ekonomije

Rast spoljne trgovine sa Kinom pruža nove mogućnosti za naša preduzeća

U okviru mehanizma 16 + 1, i uopšte saradnje sa Kinom, ključne preporuke i fokus interesovanja su svakako sektori trgovine i investicija. Kinesko tržište je izuzetno veliko u poređenju sa našim sistemom i rast spoljne trgovine sa Kinom doprinosi razmjeni proizvoda i usluga, jačanju poslovnog sektora i pruža nove mogućnosti, posebno za izvozna preduzeća“, kazao je generalni direktor u Ministarstvu ekonomije za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima Radosav Babić.

Babić i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nikola Vujović učestvovali su na III Ministarskoj konferenciji za ekonomsku i trgovinsku saradnju NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru Mehanizma 16+1, koja je održana u Ningbou u Kini.

Babić je kazao da je evidentno da je sve više kineskih kompanija prisutno na evropskom tržištu i da bi taj trend trebalo da bude nastavljen unapređenjem saradnje, stvaranjem mogućnosti na tržištu i kreiranjem poslovnog okruženja u skladu sa potrebama kineskih investitora.

„Osim toga, potrebno je i olakšati saradnju između poslovnog sektora zemlje domaćina i Kine, kroz razmjenu iskustava i znanja“, kazao je Babić.

Foto2

Prema njegovim riječima, Crna Gora bilježi konstantan ekonomski napredak i rast.

„Unapređenjem poslovnog okruženja, mi povećavamo konkurentnost privrede i postajemo interesantno tržište za kineske investitore“, kazao je Babić.

Na konferenciji razmatrana je i Inicijativa za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope u oblasti trgovine uslugama, kao i Inicijativa za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne evrope u oblasti e-trgovine.

Mehanizam 16+1, platforma je za saradnju ustanovljena aprila 2012. Čine je Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Platforma ubrizgava novi podsticaj u saradnji Kine sa pomenutim zemljama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.