U Kaknju priređen iftar za 6.000 osoba(FOTO)
Foto: AA

U Kaknju priređen iftar za 6.000 osoba(FOTO)

Opština Bajrampaša iz Republike Turske i opština Kakanj zajedno sa privrednicima iz Kaknja organizovale su večeras iftar za oko 6.000 osoba na Gradskom stadionu u Kaknju.

Predsjedavajući predsjedništava Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je u svom obraćanju prisutnima kako BiH ima jake veze s Republikom Turskom.

"Nema ništa u istoriji Bosne a da Kakanj nije u tome učestovao. I nema nište od te istorije da nije ostavilo traga u ovom gradu. Ovo je grad rudara, boraca, radnika. Gradeći svoju zemlju, i braneći svoju zemlju, oni su ginuli. Danas smo položili cvijeće rudarima koji su prije 63 godine poginuli ovdje, njih 128. Ginuli su braneći BiH u Drugom svjetskom ratu, ginuli su braneći Bosnu u posljednjem ratu. S nama su večeras prijatelji iz Bajrampaše, gdje živi mnogo Bošnjaka. Mi s Turcima imamo istorijske veze, prijateljske, emotivne, sve više poslovne i ove rodbinske. Milioni Bošnjaka živi u Turskoj i to je garancija da će ovo prijateljstvo koje sada imamo, na kojem smo radili predsjednik Erdogan i ja, potrajati jako dugo i bivati sve bolje", rekao je Izetbegović.

2018060723078634834450810Web

Izetbegović je poslao selam predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, poručivši da on nije zaboravio amanet koji mu je ostavio pokojni Alija Izetbegović, a to je da brine o Bosni i Hercegovini.

"On nosi zastavu islama s ponosom. Kako smo je mi nosili predvođeni rahmetli Alijom Izetbegovićem, tako je on danas nosi. Brine se za Palestince, brine se za ljude koje ubijaju u Mijanmaru, brine se za milione izbjeglica koje dolaze iz Sirije i uprkos svoj toj brizi, stalno podiže i unaprjeđuje Tursku", rekao je Izetbegović.

2018060723078634834450814Web

Prisutni su imali priliku zajednički klanjati akšam-namaz, nakon čega je uslijedio zajednički iftar za sve prisutne te prigodan kulturni i vjerski program, a zvanicama su uručeni i prigodni pokloni.

Iftaru su prisustovale brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.