Reagovala EU: Smjena Kadije ide protiv slobode izražavanja i slobode medija
Ilustracija

Reagovala EU: Smjena Kadije ide protiv slobode izražavanja i slobode medija

Današnja smjena generalne direktorice Radio televizije Crne Gore (RTCG) Andrijane Kadije ide protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU i važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23, navodi se u saopštenju Evropske unije.

Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) smijenio je na današnjoj sjednici generalnu direktoricu Javnog servisa Andrijanu Kadiju.

Za razješenje Kadije glasalo je šest članova, dok su dva člana bila protiv. 

Član Savjeta RTCG Mimo Drašković, koji je podnio zahtjev za smjenu Kadije, kao formalni razlog za smjenu naveo je sporni ugovor menadžmenta Javnog servisa o saradnji s nevladinom organizacijom koji je finansirala Evropska unija. 

Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.

"Crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima. Takođe je potpuno neprihvatljivo da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG zloupotrebljava kao argument da se otpusti menadžment RTCG", navodi se izjavi koju potpisuje Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.