Nakon ovog snimka prestaćete da pušite cigarete (VIDEO)
Foto: Screenshot

Nakon ovog snimka prestaćete da pušite cigarete (VIDEO)

Svi znamo da je pušenje loše za pluća, ali je takođe glavni krivac za jednu od deset smrti izazvanih srčanim problemima.

Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno objavila video-materijal u kojem objašnjava na koji način cigarete utiču na naše srce, prenosi B92.

Prilično deskriptivno, uz upozorenje na to koliki je broj smrti izazvanih srčanim bolestima nastalim kao posljedica pušenja, video-snimak ističe i kako pasivno pušenje dovodi do srčanog i moždanog udara. 

Kako bi na što bolji način sve to ilustrovali, tridesetominutni klip prikazuje transformaciju srca od zadimljenog do oštećenog i na kraju uništenog. 

Zašto pušenje izaziva srčani udar? 

Pušači imaju dvostruko veće šanse da dobiju srčani udar. Pušenje mijenja izgled i rad arterija, što dovodi do toga da se srce više trudi da radi kako treba. Što su arterije iskrivljenije to znači da sve manje nutrijenata i krvi teče kroz njih. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.