Preko 3.000 budžetskih mjesta za brucoše

Zaokužiće se sistem priznavanja inostranih kvalifikacija

Preko 3.000 budžetskih mjesta za brucoše

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2018/2019. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i dala saglasnost na Konkurs za pomenuti upis.

Kako je saopšteno konkursom je za upis u prvu godinu osnovnih studija predviđeno 3. 501 mjesto za studente koji će se finansirati iz Budžeta.

"Vlada je saglasna sa prijedlogom Univerziteta Crne Gore da se, radi implementacije principa afirmativne akcije, poveća ukupan broj mjesta na svakom studijskom programu za 1 odsto za lica sa invaliditetom i pripadnike manjinske zajednice Roma i Egipćana", navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela i Odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za studijsku 2018/2019. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i dala saglasnost na Konkurs za upis 40 studenata.

Osim toga na sjednici Vlade utvrđen je Prijedlog zakona o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija.

"Donošenje Zakona će omogućiti licima koja su svoje obrazovanje stekla u inostranstvu da se zaposle u našoj državi pod istim uslovima kao i crnogorski državljani. Takođe, zakon obezbijeđuje da profesionalne kvalifikacije za obavljanje regulisane profesije stečene u Crnoj Gori budu vrednovane i u Evropskoj uniji", kažu iz Vlade.

 Konstatovano je da će se donošenjem ovog Zakona zaokružiti cjelokupan sistem priznavanja inostranih kvalifikacija.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.