Foto: Gov.me

Bošković na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja

"Pažnja se posvećuje kadrovskoj politici i stvaranju male, ali efikasne vojske"

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković učestvovao je danas u Briselu, tokom sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane on je tom prilikom istakao da je Crna Gora prepoznala značaj sistema kolektivne bezbjednosti, da aktivno podržava napore Alijanse u projektovanju stabilnosti, kao i spremnost da doprinese Alijansi u očuvanju integriteta svojih teritorija, posebno na njihovim istočnim granicama.

Bošković je najavio doprinos Crne Gore NATO ojačanom prisustvu na Istoku (eFP), u saradnji sa zemljama saveznicama, Kanadom i Slovenijom.

Ministar je podijelio stav ostalih saveznika o značaju usvajanja novog modela NATO komandne strukture, precizirajući da su Formacijom Vojske Crne Gore predviđena četiri mjesta, od kojih su u Monsu i Napulju popunjena, dok će preostala dva biti do kraja tekuće godine.

Ministar je imao odvojene susrete sa ministrima odbrane Bugarske i Italije, Krasimirom Karakačanovim i Elizabetom Trento. 

Bošković i Karakačanov potpisali su Protokol o saradnji dva ministarstva odbrane u oblasti vojnog obrazovanja i obuke. Bošković je izrazio uvjerenje da će se odbrambena saradnja dvije zemlje u svojstvu NATO saveznica značajnije unaprijediti u budućem periodu. On je istakao značaj regionalne saradnje, naglašavajući da jedino zajedničkim naporima i promovisanjem evroatlantskih vrijednosti možemo doprinijeti izgradnji stabilnog i prosperitetnog regiona. Bošković se osvrnuo i na pozitivne implikacije bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom za region Zapadnog Balkana, naglašavajući da Crna Gora nastavlja intenzivno sprovođenje reformi u svim sektorima, sa ciljem punopavnog članstva u Evropskoj uniji.

Karakačanov je istakao značaj crnogorskog uspjeha na evroatlantskom putu, ne samo za region Zapadnog Balkana, već i za cijelu Jugoistočnu Evropu. On je naglasio da će Republika Bugarska pružiti sveobuhvatnu podršku Crnoj Gori i na njenom putu ka Evropskoj uniji. 

Bošković i Trento su razgovarali o modelima unapređenja saradnje i zajedničkih aktivnosti Crne Gore i Italije u okviru sistema kolektivne bezbjednosti. Ministar je još jednom izrazio zahvalnost na učešću Vazduhoplovnih snaga Italije u misiji zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, koja je počela 5. juna.

DfF9XBaW0AAcxji1

On je kazao da Ministarstvo odbrane posebnu pažnju posvećuje kadrovskoj politici i stvaranju male, ali efikasne vojske, spremne da odgovori na sve nacionalne i međunarodne zadatke. On je istakao značaj školovanja naših kadeta na vojnim akademijama u Italiji.

Sastanak NAC na nivou ministara odbrane održava se u svjetlu predstojećeg NATO Samita, koji se 12. i 13. jula održava u Briselu. Aktuelni sastanak je prilika da Crna Gora predstavi ostvarene rezultate u prethodnom periodu, posebno u kontekstu bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava cijela Alijansa. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.