Najefikasniji odgovor na izazov migracija je zajedničko djelovanje država Zapadnog Balkana
Mevludin Nuhodžić

Nuhodžić u Sarajevu

Najefikasniji odgovor na izazov migracija je zajedničko djelovanje država Zapadnog Balkana

Države regiona treba da pojačaju aktivnosti i preduzmu dodatne mjere u cilju sistematskog registrovanja migranata koji na nezakonit način prelaze granice zemalja, ocijenjeno je danas na sastanku ministara unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sastanku su prisustvovali i ministri nekoliko država Evropske unije (EU).

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da pravovremenim djelovanjem, sinhronizovanim aktivnostima i njegovanjem dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, ali i podrškom zemalja članica EU, može biti unaprijeđena bezbjednost odnosno umanjena opasnost od različitih oblika organizovanog kriminala, prije svega od krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

„Registracija migranata, povratak ilegalnih migranata, kvalitetna razmjena informacija i implementacija normativnog okvira kojim se definišu pitanja stranaca i njihove međunarodne zaštite, važni su mehanizmi migratorne politike, a Crna Gora je već preduzela značajne korake u cilju unapređenja ove oblasti i pružanja efikasnog odgovora na aktuelne izazove“, kazao je on.

Nuhodžić je ohrabrujućom ocijenio namjeru evropskih agencija, prije svega Fronteksa, da u narednom periodu, kroz pregovore za potpisivanje statusnih sporazuma, obezbijedi prisustvo svojih kapaciteta na teritorijama zemalja Zapadnog Balkana.

On je konstatovao da prostor za unapređenje postoji i u dijelu jačanja modela za saradnju sa zemljama porijekla migranata, kroz zaključivanje sporazuma o readmisiji.

„Na planu poboljšanja smještajnih i materijalno-tehničkih uslova za kvalitetno upravljanje granicama i migracijama, potrebna je dodatna alokacija finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova EU“, ocijenio je Nuhodžić.

Dodaje se da je na margini skupa održan sastanak Nuhodžića i ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragana Mektića, na kojem je razgovarano o konkretnim modelima saradnje dvije zemlje, u cilju sprečavanja nezakonitih migracija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.