Evropska Komisija tuži Španiju Sudu pravde
Ilustracija

Zbog nepoštovanja pravila upravljanja otpadom

Evropska Komisija tuži Španiju Sudu pravde

Iako se u svijetlu pristupnih pregovora Crne Gore i Evropske Unije potenciraju poglavlja 23 i 24, koja je odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, najteže i najzahtjevnije poglavlje koje Crna Gora mora da ispuni jeste ono koje se tiče životne sredine. U samom poglavlju 27 (koje se bavi zaštitom životne sredine) najviše vremena, novca i volje potrebno je da se uskladi sa pravilima koja se tiču upravljanja otpadom.

Poglavlje 27 je i najskuplje poglavlje koje treba zatvoriti. Procjenjuje se da će Crnoj Gori da bi ispunila evropske standarde biti potrebno blizu 2 milijarde eura. To Vam je otprilike jedan državni budžet. Ni neke stare članice unije, svaka iz svojih razloga, nijesu uspjele da ispune zahtjeve Brisela. Danas se na udaru Evropske Komisije našla Španija.

Evropska komisija odlučila da tuži Španiju evropskom Sudu pravde zbog neuspjeha uspostavljanja i, tamo gdje je primjenjivo, revizije, planova za upravljanje otpadom u skladu sa zahtjevima EU i pravilima za Okvirnu direktivu o otpadu (Direktiva 2008/98 / EC ) u četiri autonomna područja (Aragon, Baleari, Kanarska ostrva i Madrid).

Planovi upravljanja otpadom predstavljaju ključni instrument za smanjenje štetnih uticaja proizvodnje i upravljanja otpadom na ljudsko zdravlje i životnu sredinu i napredovanje ka onom što se naziva cirkularna ekonomija, gdje se ekonomija i sistem upravljanja otpadom integrišu.

Španija je morala uspostaviti neophodne planove upravljanja otpadom kako bi pokrila cijelu teritoriju do 12. decembra 2010. godine, te procijeniti i revidirati te planove najmanje svakih šest godina. Štaviše, Španija je trebala obavijestiti Komisiju o planovima za upravljanje otpadom, nakon usvajanja, i o bilo kakvim značajnim revizijama planova. Ništa od toga se nije dogodilo.

Komisija je više puta pozvala Španiju da ispuni svoje obaveze bilo putem pisanog formalno obavještenja u novembru 2016. godine, bilo kroz obavezujuće mišljenje Komisije u julu 2017. godine. Kako Španija ni u jednom slučaju nije reagovala, višegodišnja razmimoilaženja epilog će tako tražiti na Sudu.

Planovi upravljanja otpadom predstavljaju jedan od ključnih instrumenata koje pruža Okvirna direktiva o otpadu (Direktiva 2008/98 / EC) za postizanje njenih ciljeva. Oni opisuju postojeću situaciju i definišu ciljeve politike upravljanja otpadom. Oni takođe formulišu odgovarajuće strategije i identifikuju neophodna sredstva za ostvarivanje tih ciljeva. Iako zvuči rogobatno u suštini se svodi na to da se reciklira sve što se od otpada može reciklirati. 

Španski regioni imaju primarnu nadležnost u oblasti upravljanja otpadom u toj zemlji. Zbog toga je usklađenost sa planiranjem upravljanja otpadom koji proizilazi iz Direktive potrebna na nacionalnom i na regionalnom nivou. Usvajanje i, tamo gdje je to moguće odgovarajuća revizija, planova upravljanja otpadom treba da doprinese ubrzanju usvajanja neophodnih rješenja za teškoće sa kojima se Španija suočava u primjeni pravila EU o upravljanju otpadom.

Španija, očigledno opterećena drugim problemima ne stiže da se pozabavi otpadom koji stvara. Crna Gora sa druge strane otpadom i ne upravlja. Crnogorci otpad odlažu tamo gdje im je najlakše pa tako divlje deponije niču i u koritima rijeka ili nacionalnim parkovima.

Srećom, još nijesmo članica Evropske Unije… 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.