Gošović: Radno vrijeme za prijem podnesaka samo dva sata dnevno, Ustavni sud da preispita Odluku
Neven Gošović

Nezabilježena praksa u regionu

Gošović: Radno vrijeme za prijem podnesaka samo dva sata dnevno, Ustavni sud da preispita Odluku

Neven Goršović, član predsjedništva Demokrata obratio se predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću sa zahtjevom da preispita Odluku o prijemu stranaka tog suda, prema kojoj je radno vrijeme za prijem podnesaka ograničeno na samo dva sata u toku radnog dana.

"Članom 3 stav 1 navedene Odluke propisano je da se neposredna predaja podnesaka vrši u pisarnici Ustavnog suda, svakog radnog dana (ponedeljak - petak) u vremenu od 11:30 časova do 13:30 časova", naveo je Gošović.

Na navedeni način, kako kaže, radno vrijeme u kojem stranke mogu neposredno predati podneske kojim se pokreće, odnosno, iniciranje pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Crne Gore, ograničeno je na vremenski period od svega dva sata.

Radno vrijeme za prijem podnesaka, koje je ograničeno na samo dva sata u toku radnog dana, nije primjereno potrebama i interesima zainteresovanih fizičkih i pravnih lica, i ne može imati opravdanje, smatra on.

Na navedeni način određeno radno vrijeme za prijem stranaka i podnesaka, nije ni praksa u radu ustavnih sudova u većini država u okruženju, istakao je Gošović.

"Tako je, na primjer, Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije o radnom vremenu propisano da je radno vrijeme za prijem podnesaka u pisarnici Ustavnog suda radnim danom od 9:00 do 14:00 časova", kazao je.

Prijem stranaka u Prijemnoj kancelariji Ustavnog suda Republike Hrvatske, države članice Evropske Unije, kako kaže, vrši se radnim danom od 9:00 do 12:00 sati.

Istakao je da dostavljanje podnesaka Ustavnom sudu Republike Makedonije, može se izvršiti svakog radnog dana od 9:00 do 14:00 časova.

Imajući u vidu naznačeno, naveo je da smatraju potrebnim da Ustavni sud Crne Gore preispita rješenja sadržana u Odluci o prijemu stranaka u Ustavnom sudu, i vrijeme u kojem se vrši neposredna predaja podnesaka u pisarnici Ustavnog suda, odredi na način koji će biti primjeren potrebama i interesima ostvarivanja prava i obaveza stranaka, a da se pri tom ne remeti redovnost rada pisarnice tog suda.

"Gospodine predsjedniče Ustavnog suda, nadamo se da dijelite naše mišljenje o neophodnosti izmjene Odluke tog Suda o prijemu stanaka, u gore naznačenom dijelu, i da ćete, bez odlaganja, o preduzetim aktivnostima Ustavnog suda po tom pitanju, obavijestiti ukupnu javnosti i Demokratsku Crnu Goru", zaključio je Gošović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.