Nivo mora se drastično povećava, Amerika će biti potopljena
Foto: Ilustracija

Nivo mora se drastično povećava, Amerika će biti potopljena

Najnoviji izvještaj agencije američke vlade otkriva da se poplave zbog visoke plime širom SAD događaju dvaput češće neko prije. Naučnici predviđaju da će se taj trend nastaviti zbog porasta nivoa mora.

Američka Nacionalna okeanografska i atmosferska administracija, u svom izvještaju upozorava da su poplave koje izazivaju visoke plime, prošle godine postavile rekord u više od četvrtine od 98 lokacija koje ta agencija nadgleda širom zemlje.

U izvještaju se navodi da je prošle godine Sabin Pas u Teksasu imao 23 dana takvih poplava, dok su Altantik Siti u Nju Džerziju i Boston i Masačusetsu imali po 22 takva dana. 

Kako se ukazuje, neki gradovi u drugim djelovima SAD imali su manje poplava, ali su u mnogima od njih zabilježene rekordne visine vode, prenosi Tanjug. 

"I pored godišnjih i regionalnih razlika, trend je sasvim jasan: Zbog porasta nivoa mora, prosječna nacionalna učestalost plimskih poplava je udvostručena u odnosu na prije 30 godina", piše u izvještaju. 

Ben Horton, istraživač sa Univerziteta Ratgers, kaže da to predstavlja "upozorenje" i dodaje da je duž čitave američke obale potrebna akcija. On je, takođe, ocijenio da je izvještaj značajan jer ga je uradila agencija administracija predsjednika Donalda Trampa koji osporava da se klima mijenja, i zato što pokazuje da se "problemi na našim obalama pogoršavaju i pogoršavaće se". 

Sa porastom nivoa mora, primorska mjesta širom SAD doživljavaju poplave koje zatvaraju puteve ili sve više remete normalne dnevne aktivnosti. 

Pomenuti izvještaj navodi da su takve poplave dostigle reokordne nivoe duž jugoistočne atlantske obale i na istoku Meksičkog zaliva, uz podatak da je i San Dijego u Kaliforniji imao dotad nezabilježnih 13 dana poplava od visoke plime. 

Prognoze vremena za ovu i naredne godine upozoravaju da bi moglo doći do još češćih poplava i na istočnoj i na zapadnoj obali, navodi AP.

Tanjug/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.