Grci protestuju protiv pregovora o imenu s Makedonijom:
Foto:Anadolija

Protesti u preko 20 gradova

Grci protestuju protiv pregovora o imenu s Makedonijom: "Makedonija je Grčka"

U preko 20 grčkih gradova održani su juče protesti protiv pregovora koji se trenutno vode oko imena između te zemlje i Makedonije.

Najveći protesti su održani u gradu Pella na sjeveru Grčke, za koji se vjeruje da je mjesto rođenja Aleksandra Velikog, javlja Anadolija.

2018060623076472834414903Web

Demonstranti u tom gradu su, noseći državne zastave Grčke, uzvikivali slogane kao što je "Makedonija je Grčka".

Slični protesti su održani i u drugim gradovima na sjeveru zemlje.

2018060623076472834414905Web

Foto:Anadolija

Pregovori između grčke i makedonske vlade intenzivirani su tokom posljednjih mjesec dana, zbog čega su porasla očekivanja da bi konačno moglo biti postignuto adekvatno rješenje, podsjeća agencija.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas je nedavno izjavio da se vode pregovori o imenima "Sjeverna Makedonija", "Gornja Makedonija" i "Nova Makedonija".

Specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Metju Nimec, koji je zadužen za rješavanje spora u vezi s imenom između Makedonije i Grčke, izjavio je da su obje strane veoma posvećene u cilju postizanja rješenja.

Grčka smatra da je naziv "Makedonija" dio njezinog kulturnog naslijeđa i podsjeća da je to, takođe, naziv grčke pokrajine koja je bila centar drevnog carstva Aleksandra Makedonskog.

Spor je ostao neriješen od sticanja nezavisnosti bivše jugoslovenske republike 1991. godine.

Zbog grčkog protivljenja, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije (UN) pod nazivom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Rješenje spora je potrebno kako bi se Makedonija mogla pridružiti NATO-u ili Evropskoj uniji (EU) jer je Grčka ranije zaprijetila da će uložiti veto na njeno članstvo zbog spora oko imena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.