Otvaranjem Džada Film Festa počela ovogodišnja sezona zelenih festivala

Otvaranjem Džada Film Festa počela ovogodišnja sezona zelenih festivala

Otvaranjem četvrtog izdanja Džada Film Festa počela je i zvanično ovogodišnja sezona zelenih festivala u Crnoj Gori.

Za sve projekcije filmova na Džadi koristi se solarni bioskop, a organizatori ovog festivala su u saradnji sa kompanijom „Zelenilo“ i predstavnicima UNDP-a u Crnoj Gori koji realizuju projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma“ posadili su šest lipa u parku u bulevaru Pera Ćetkovića na Starom aerodomu.

“Kada smo objavili repertoar Džada Film Festa za ovu godinu, nastala je “pobuna” na društvenim mrežama jer nije bilo lokacije na Starom aerodromu. Razloge smo objasnili. Svake godine imamo problem sa vjetrom koji u ovom dijelu grada stalno duva. Džada je “idejno” nastala na Starom Aerodromu i stoga imamo želju da, kao organizatori festivala, ostavimo trag i u ovom dijelu grada i da na ovaj način doprinesemo ozelenjavanju Podgorice. Nadamo se da će stanovnici Starog aerodroma uživati u hladu lipa, a da će filmove na ovogodišnjoj Džadi ispratiti i u drugim djelovima grada”, izjavila je Nina Lončar, organizator Džada Film Festa.

Smanjenje karbonskog otiska je glavni cilj projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”.

“Zeleni festivali podstiču posjetioce da otkriju kako da žive zdravije, razvijaju dugoročnu promjenu ponašanja i odgovoran odnos prema životnoj sredini. Parkovi su pluća svakog grada i glavni upijači CO2, stoga je veoma važno podržati i promovisati akcije ozelenjavanja i sadnje drveća”, izjavila je menadžerka ovog projekta u UNDP, Aleksandra Kiković.

Akciji se, kao partner, priključila i kompanija “Zelenilo” koja tokom cijele godine radi na ozelenjavanju grada i održavanju javnih zelenih površina našeg Glavnog grada. Ova kompanija uvijek rado podržava inicijative koje doprinose kreiranju zelenijeg životnog ambijenta za građane Podgorice.

“U saradnji sa Džada Film Festom organizovali smo sadnju šest lipa, na Starom aerodromu u parku koji se nalazi na Bulevaru Pera Ćetkovića. Veoma smo zahvalni organizatorima Džada festa koji žele da daju doprinos ozelenjavanju našeg grada”, izjavila je Radmila Vujošević, direktorka “Zelenila”.

Džada Film Fest, već četiri godine zaredom, svojim interesantnim konceptom urbane gradske zone pretvara u “oaze” kulture omogućavajući građanima Podgorice da uživaju u gledanju filmova pod vedrim nebom na gradskim ulicama, zatvarajući u popodnevnim časovima frekventne saobraćanice.

Organizatori Džade pozivaju sve posjetioce festivala da ostave svoje automobile kod kuće i da na projekcije dođu pješke ili biciklom i na taj način daju svoj doprinos smanjenju karbonskog otiska u atmosferi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.