Uradite ovaj jednostavan test i otkrijte da li se gojite zbog peciva, hljeba ili grickalica
Ilustracija

Uradite ovaj jednostavan test i otkrijte da li se gojite zbog peciva, hljeba ili grickalica

Nekada je tijelu previše ugljenih hidrata koje unosimo, pa se zato gojimo i teže mršavimo. Ovo je brz i jednostavan način da saznate da li "u tom grmu leži zec".

Da biste otkrili kako vaše tijelo reaguje na ugnjene hidrate jednostavno uzmite kreker i žvačite ga 30 sekundi.

 Ako vam je za manje od ovog vremena postao sladak u ustima, brzo procesuirate ugljienehidrate. 

Ako ste žvakali više od pola minuta, a on i dalje ima isti ukus kao na početku, treba da smanjite unos ugljienih hidrata. 

Kanadska naučnica i genetičar Šaron Moalem koja je kreirala test tvrdi da spora ili nepostojeća promjena ukusa pokazuje da vaše tijelo ne procesuira ugnjene hidrate efikasno. 

Zbog toga gomilate kilograme. 

Fiziološki mehanizmi koji stoje iza rezultata ovog testa nisu potpuno objašnjeni, pretpostavlja se da je stvar u genetici. 

Ako se ukus promijeni za 14 sekundi, vaše tijelo pretvara brzo ugljene hidrate u energiju i dnevno bi trebalo da konzumirate 250 grama ugljenih hidrata. 

Ako vam treba od 15 do 30 sekundi onda je vaša preporučena mjera unos 175 grama ugljenih hidrata. 

Ako vam treba više od pola minuta, vi ne obrađujete dobro ugljene hidrate i treba da se ograničite na 125 grama dnevno.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.