Malinari prekinuli protest i blokadu puta kod Prijepolja
Foto: AA

Posle sastanka malinara sa narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem

Malinari prekinuli protest i blokadu puta kod Prijepolja

Malinari su odlučili da obustave protest i blokadu puta Prijepolje – Bijelo Polje koja je trajala od subote zbog otkupne cijene maline.

Kako navode, protest je prekinut “posle sastanka malinara sa narodnim poslanikom Krstom Janjuševićem iz Srpske napredne stranke”.

Beogradski mediji pišu da nije poznato šta je dogovoreno, dok državna agencija Tanjug ističe da će se malinari narednih dana u Vladi Srbije sastati sa nadležnima iz ministarstva.

"Nadamo se da ćemo nakon razgovora na nadležnim državnim organima koji slijede uspjeti da ostvarimo naše ciljeve. Cijena maline na tržištu ide uzlaznom putanjom, što nas svakako raduje", navodi predsjednik UO Limska dolina Boban Purić. 

Ipak, beogradski ističu navode da su malinari rekli da su samo privremeno prekinuli protest, tj. da će ga nastaviti ako ne budu zadovoljni rezultatom pregovora. 

"Sa ljudima sam razgovarao otvoreno, ljudski i iskreno. Prenijeta im je poruka predsjednice Vlade Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je jedino rješenje za njihov problem pregovaranje za stolom. Saglasili smo se da rješenje nije blokada magistralnog puta, već su to isključivo razgovori. Malinarima je naglašeno da država ne može da garantuje otkupnu cijenu, ali želi da razgovara sa njima", rekao je Janjušević Tanjugu nakon deblokade puta Prijepolje-Bijelo Polje. 

Podsjećamo, saobraćaj je od 2. juna u potpunosti bio obustavljen na magistrali kod Prijepolja koja vodi ja Jadranu, a vozila prema Crnoj Gori su preusmjeravana na alternativne pravce kroz grad ili preko Novog Pazara, pa čak i preko Bosne i Hercegovine. 

Inače, premijerka Ana Brnabić poručila je ranije da država ne može i neće da garantuje otkupnu cijenu maline, jer tu cijenu diktira tržište. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da berba maline još nije počela i da cijene nisu još ni formirane. Nedimović je za B92 povodom protesta malinara u Prijepolju i blokade puta ka Crnoj Gori rekao da je sa njima razgovarano, ali da oni nisu pristali da odblokiraju put. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da problem oko cijene nastaje jer tržište nije veće, a pojavili su se novi proizvođači, iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, a svježe maline stižu i iz Maroka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.