Crna Gora uspješan primjer sprovođenja integracionih reformi
Sa sastanka

Crna Gora uspješan primjer sprovođenja integracionih reformi

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u zvaničnoj posjeti Rumuniji. U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Teodorom Meleškanuom istaknuto da je Crna Gora uspješan primjer sprovođenja integracionih reformi, o čemu svjedoči prva godišnjica punopravnog članstva u NATO-u, ali i liderska pozicija u procesu evropske integracije.

Darmanović je tokom razgovora sa rumunskim kolegom pohvalio kontinuitet političkog dijaloga na visokom nivou, izrazivši uvjerenje da će “Crna Gora i Rumunija saradnju dodatno produbljivati zajedničkim djelovanjem u okviru Sjevernoatlantske alijanse“.

Zahvalio je, takođe, na kontinuiranoj podršci u procesu ispunjavanja obaveza sa evropske agende ocijenivši naročito važnim to što se Rumunija snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava stav EU da proces proširenja bude zasnovan na individualnim zaslugama.

„Imajući u vidu da će Rumunija predsjedavati Savjetom EU u prvoj polovini 2019. godine, vjerujemo da će evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana biti visoko na agendi prioriteta“, kazao je Darmanović. 

Ministar Meleškanu je pohvalio rezultate koje Crna Gora kontinuirano ostvaruje na evropskom putu. Istakavši da je budućnost Crne Gore, ali i Zapadnog Balkana u cjelini u Evropskoj uniji, pohvalio je kvalitet i sadržaj bilateralnih odnosa, izrazivši uvjerenje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u pravcu daljeg jačanja saradnje. 

Šefovi diplomatija Crne Gore i Rumunije su ocijenili da, iako su u fokusu saradnje u prethodnom periodu bile aktivnosti iz procesa integracije u NATO i EU, Crna Gora i Rumunija kontinuirano i zajednički rade na snaženju bilateralnih odnosa na svim nivoima.

Osim sa domaćinom, ministar Darmanović se danas u Bukureštu sastao i sa predsjednicom Vlade Viorikom Dančilom. 

Sagovornici su se saglasili da politički dijalog na najvišem nivou značajno doprinosi učvršćivanju veza dvije države i predstvlja podsticaj snažnijoj ekonomskoj saradnji. 

Dančila je ponovila da se Rumunija zalaže za politiku proširenja EU i vrjednovanje pojedinačnih rezultata svake od zemalja kandidata, istakavši dosadašnje rezultate Crne Gore kao pozitivan primjer koji može poslužiti ostalim zemljama u regionu.

“Evropska budućnost Crne Gore je veoma jasna i izvjesna”, kazala je predsjednica rumunske Vlade. 

Ministar Darmanović je zahvalio na dosadašnjoj podršci Vladi Rumunije. U kontekstu evropske integračije, podsjetio je da je da je Crna Gora snažan zagovornik evropske perspektive Zapadnog Balkana i da je veoma važno da proširenje EU ostane visoko među prioriretima.

“U tom smislu, uloga Rumunije u narednoj godini je od krucijalnog značaja”, kazao je Darmanović. 

Tokom zvanične posjete Rumuniji, Darmanović je razgovarao i sa predsjednikom Senata Kalinom Popesku-Tarićeanuom i potpredsjednikom Donjeg doma Parlamenta Petruom Gabriel Vlaseom. Tokom razgovora je ukazano na značaj parlamentarne saradnje kao važnog segmenta bilateralnih odnosa, ali i njene uloge u ispunjavanju obaveza sa evropske agende. 

Crnogorski šef diplomatije se danas u Bukureštu sastao i sa ministrom finansija Rumunije Euđenom Teodorovićijem. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.