Simović u Pljevljima: Kontinuirani dijalog garancija i daljeg zajedničkog napretka
Milutin Simović

Simović u Pljevljima: Kontinuirani dijalog garancija i daljeg zajedničkog napretka

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović u Pljevljima uručio je rješenja o dodjeli podrške poljoprivrednim proizvođačima sa područja te opštine, koji su ostvarili to pravo kroz Javni poziv za preradu poljoprivrednih proizvoda, kao i pozive za nabavku stočnog fonda i odlaganje stajnjaka, objavljene kroz Agrobudžet za 2018. godinu.

Pljevaljski poljoprivrednici pokazali su najveće interesovanje za podršku preradi na porodičnim gazdinstvima, uglavnom za unapređenje prepoznatljivog pljevaljskog sira koji predstavlja brend ovog kraja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Simović je podsjetio da su kroz ovaj javni poziv poljoprivredni proizvođači mogli, uz bespovratnu podršku Ministarstva u iznosu od 50 do 60 odsto investicije, adaptirati već postojeće prostorije ili nabaviti neophodnu opremu za preradu na gazdinstvu.

3441310816741234893084953091745891791405056n

Time se, kako je kazao, stvaraju uslovi za unapređenje proizvodnje, kroz stvaranje dodate vrijednosti i ostvarivanje veće zarade na poljoprivrednom gazdinstvu. 

„Danas iz Pljevalja, sjutra iz Bijelog Polja, želimo da pošaljemo poruku da je kontinuirani dijalog garancija naših daljih iskoraka i našeg daljeg zajedničkog napretka, u Pljevljima, na sjeveru i cijeloj Crnoj Gori. Rezultati koje zajedno ostvarujemo, sa nivoa Vlade, lokalne samouprave i u partnerstvu sa proizvođačima i građanima pokazatelj su da treba da nastavimo takav dijalog“, kazao je Simović podsjećajući da je u Pljevljima bio više puta u proteklih godinu dana, upravo u cilju, neposrednog informisanja i razgovora sa proizvođačima.

3446421716741235493084891748466209650638848n

Podsjećajući na posjetu Pljevljima kada su poljoprivrednicima dodjeljena rješenja za podršku nabavci mehanizacije i predstavljen veliki IPARD poziv za podršku, Simović je kazao da, upravo, kao rezultat takvih dijaloga i prepunih sala, dobrog razumijevanja, izgrađenog partnerstva imamo dobre preliminarne rezultate zainteresovanosti poljoprivrednika za unapređenje proizvodnje i podršku.

„Zadovoljni smo brojem pristiglih aplikacija i za IPARD. Dobili smo ih na stotine, od čega iz Pljevalja 11 odsto. To je najava velikog investicionog iskoraka u sektoru poljoprivrede, uključujući i Pljevlja“, poručio je Simović.

On se tom prilikom zahvalio na dobrom razumijevanju, svim poljoprivrednim proizvođačima i građanima Pljevalja jer su, kako je rekao, prepoznali napore, rezultate i domete rada lokalne samouprave, oslonjene na razumijevanje i podršku Vlade i resornih Ministarstava, ističući da je to, ujedno, i obaveza i odgovornost da se u narednom periodu zajedno i partnerski prepoznaju novi projekti, nove linije komunikacije, a sve u cilju kvalitetnije podrške proizvođačima i stanovništvu u ruralnim područjima.

Potpredsjednik Simović je izrazio zadovoljstvo i zbog istrajnosti predsjednika Opštine na osmišljavanju kreditno garantnog fonda na nivou lokalne uprave, s ciljem daljeg snaženja preduzetničkih inicijativa, posebno onih koje mogu biti bespovratno podržane od strane Vlade.

Povodom javnog poziva za podršku preradi, za koji su danas u Pljevljima uručena rješenja poljoprivrednicima sa područja te opštine, Simović je kazao da je najveći broj aplikacija stigao sa sjevera (64 odsto), a najviše iz Pljevalja, 19, odnosno 23 odsto od ukupnog broja.

„To je jasan dokaz, ovdje u Pljevljima žive i rade vrijedni domaćini koji raspolažu sa značajnim poljoprivrednim resursima, i koji su riješeni da unaprijede gazdinstva, uvedu nove standarde. Najveći broj projekata odnosi se na na podršku preradi u prepoznatljivi pljevaljski sir“, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima, to daje puni smisao i mjeri koja je uvedena prošle godine – direktnoj podršci za mlijeko koje se prerađuje na gazdinstvima. I u toj podršci prednjače pljevaljski proizvođači sira, 58 odsto od ukupnog broja korisnika su iz ove opštine. 

Simović je istakao i obavezu da svi zajedno rade na poboljšanju plasmana tog pljevaljskog brenda, ne samo kroz trgovine, turističke objekte, nego i u dijelu edukacije proizvođača za unapređenje adekvatnog pakovanja za jedan takav, kvalitetan proizvod.

Proizvođačima iz Pljevalja danas su, osim za preradu,  uručena i rješenja za podršku za nabavku stoke, i odlaganje stajnjaka. Po osnovu sva tri javna poziva proizvođači iz Pljevalja su ostvarili bespovratnu podršku u iznosu od 135 hiljada eura, za investicije od oko 250 hiljada eura. 

„Zbir svih ovih poziva i svega što nas čeka kroz druge, posebno IPARD, više nego jasno govori da smo na dobrom putu – da smo postavili jake temelje budućih zajedničkih iskoraka. Svi rezultati nam daju ohrabrenje za nova pregnuća. A to ćemo, kako sam istakao, raditi zajedno kroz kontinuiran dijalog“, poručio je Simović.

Sastanak u Opštini: Nastaviće razvojne projekte za još bolji život Pljevljaka

3458333516740654093143031677880492315115520n

Na prethodno održanom sastanku sa menadžmentom lokalne uprave na čelu sa Mirkom Đačićem, razmotrena je situacija sa javnim finansijama lokalne uprave, kao i mogućnosti za efikasnije postizanje njihove održivosti.

"Konstatovano je i da su projekti realizovani u prethodnom periodu u cilju unapređenja gradske infrastrukture, urbanih sadržaja i ruralne infrastrukture naišli na pozitivan odgovor građana, te da će se zajednički i u partnerstvu nastaviti aktivnosti na razvojnim projektima u cilju daljeg ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života svih građana Pljevalja", saopšteno je iz Ministarstva.

Simović je, između ostalog, sugerisao jačanje administrativnih kapaciteta za korišćenje prekograničnih i IPA projekata, gdje se u kontinuitetu otvaraju značajne mogućnsoti za lokalne samouprave. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.