Vučić: Beograd neće odustati od dijaloga sa Prištinom, mada nisam optimista
Aleksandar Vučić, foto: AA

Vučić: Beograd neće odustati od dijaloga sa Prištinom, mada nisam optimista

Beograd neće odustati od dijaloga sa Prištinom, jer je razgovor jedino rešenje do kompromisa, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da nije optimista po pitanju tih razgovora.

"Predstoje nam razgovori u Briselu. Nisam optimista, ali će Srbije da ulože napore da se dođe do kompromisa", rekao je Vučić u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu nakon otvaranja dvodnevne međunarodne konferencije antikorupcijskog portala "Pištaljka".

On je kazao i da te razgovore otežava platforma za pregovore, koja je predstavljena u kosovskom parlamentu, ali i da pokazuje prave namjere Prištine.

"Tu platformu kada pročitate vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan odsto prostora za bilo kakav dogovor", rekao je Vučić, ali ponovio da će razgovori biti nastavljeni.

Vučić je ponovio i svoju zabrinutost zbog "učestalih napada na Srbe na Kosovu proteklih dana".

"Do sada smo uspjeli da sačuvamo mir i stabilnost, ali to postaje sve teže, jer Albanci postaju sve nervozniji", kazao je Vučić, javlja Anadolija.

On je ocijenio i da je jedini cilj vlasti u Prištini da na sve načine zauzme sjever Kosova.

"To je suština, znaju oni da Srba nema u Štimlju, u Suvoj Rijeci, da ih u Orahovcu ima 300, a u Velikoj Hoči oko 400. Jedini njihov cilj je zauzimanje sjevera Kosova da bi mogli fizički da zauzmu Gazivode. Milion puta sam i njima i predstavnicima međunarodne zajednice rekao da to ne može i ponoviću još toliko puta", naveo je, dodajući da među kosovskim Albancima nervoza postaje sve izraženija, jer misle da imaju apsolutno pravo da zauzmu sjever Kosova "po pravu koje su im dali Amerikanci i drugi, bombardujući Srbiju". 

Komentarišući navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da zajednica srpskih opština neće biti formirana dok ne bude riješeno pitanje energetike, Vučić je ponovio da ne postoji sporazum Beograda i Prištine o tom segmentu.

Upitan da prokomentariše završetak mandata Misije EULEKS-a na Kosovu, Vučić je odgovorio da će njihovi predstavnici ostati na Kosovu, ali da to neće baš tako da kažu da se ne bi zamjerili prištinskim vlastima.

On je kazao i da se nadao da će oni svoj posao obavljati uvijek profesionalno, ali do to nije baš uvijek bilo tako, te dodao da je država u prošlosti napravila veliku grešku što je prihvatila da se EULEKS-u obezbijedi da obavljaju njihovu funkciju na Kosovu bez da "Srbija dobije nešto".

Vučić je naveo i da podatak da velike sile ne priznaju ili nemaju namjeru da uvaže Rezoluciju 1244 za Srbiju samo znači da ima "vrlo male mogućnosti da nešto učini". On je dodao i da je tačno da ta rezolucija predviđa povratak jednog broja vojnika i policajaca na Kosovo, te da on to često govori i strancima.

"Odgovor je, obično, taj da ukoliko bi Srbija pokušala da uđe na Kosovo sa svojom vojskom ili policijom, NATO bi to tretirao kao neprijateljski akt i mi bi bili u sukobu sa najmoćnijim savezom na svijetu. To govori koliko je situacija ozbiljna i koliko ljude ne zanima pravo, već samo sila i faktičko stanje. Ja ne govorim često o tome, jer neću da zamaram građane svaki dan, ali neću ni da kažem da je to pravedno i pravično", rekao je Vučić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.