Prva solarna elektrana u Podgorici na Veljem brdu
Podgorica

Sa 151.844 solarnih modula

Prva solarna elektrana u Podgorici na Veljem brdu

Glavni grad Podgorica stavio je na Javnu raspravu Odluku o utvrđivanju Nacrta lokalne studije lokacije “Velje brdo-solarna elektrana” u Podgorici kojom je predviđena solarna elektrana sa ukupno 151.844 solarnih modula.

Nacrt lokalne studije lokacije “Velje brdo-solarna elektrana” zahvata površina oko 69 ha i nalazi u zahvatu katastarske opštine Velje brdo, saopšteno je iz PG Biroa.

"Područje obuhvaćeno Lokalnom studijom lokacije u PUP-u Podgorica se nalazi u namjeni šumske površine (preklapajuća površina-lokacije za solarne elektrane). Postojeća i planirana namjena u okruženju predmetnog planskog dokumenta su šumske površine. Analizom planirane namjene površina u zoni zahvata predmetne LSL i postojećih i planiranih namjena u kontaktnim zonama konstatovano je da je buduća namjena ovog prostora u funkciji svih namjena sa zonama u okruženju", navodi se u saopštenju.

Planirana namjena u okviru zahvata predmetnog Plana je Objekti elektroenergetske infrastrukture (lokacija za solarne elektrane).

"Ukupan prostor, zahvaćen ovom LSL-om, obuhvata jednu urbanističku parcelu. Prema pravilniku o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta, u objekte elektroenergetske infrastrukture spadaju: objekti za proizvodnju električne energije (HE, RHE, MHE, TE), solarne i vjetroelektrane, trafostanice svih nivoa transformacije, nadzemni i podzemni dalekovodi i niskonaponska mreža…  Solarna elektrana proizvodi električnu energiju fotonaponskim kolektorima. Fotonaponski kolektori pretvaraju sunčevo zračenje u električnu energiju. Paneli su montirani na metalnu konstrukciju koja obezbeđuje odgovarajući nagib. Solarni paneli se postavljaju po grupama u pravilnim razmacima, po pravcu istok-zapad i orjentišu prema jugu",pojašnjavaju iz PG Biroa.

U okviru zahvata plana predviđena je interna saobraćajnica, koja ujedno označava moguće “kapije” tj. ulaze u isti.

​Javna rasprava traje 15 dana, počev od 4. juna 2018. godine do 18. juna 2018. godine.

"Javna rasprava održaće se u prostorijama Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice, gdje će biti izložen Nacrt ovog planskog dokumenta.

Centralna javna rasprava održaće se dana 15. juna 2018. godine u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović, sa početkom u 12:00 časova. Na centralnoj javnoj raspravi obezbijediće se prisustvo obrađivača plana (“Urbi pro” d.o.o.), predstavnika Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice d.o.o. i stučnih lica Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine", saopšteno je.

Usvajanje ovog planskog dokumenta predstavlja nastavak politike Glavnog grada u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikanosti i održivog razvoja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.