Kvržice, promjena veličine: Grudi otkrivaju mnogo toga o ženskom zdravlju
ilustracija

Kvržice, promjena veličine: Grudi otkrivaju mnogo toga o ženskom zdravlju

Iako su "na dohvat ruke", o grudima rijetko razmišljamo, a još rjeđe pretpostavimo da bi one mogle da otkriju nešto o našem zdravlju... Ipak, one mogu otkriti mnogo toga.

Grudi rastu 

Ako grudi rastu, a davno ste izašli iz puberteta glavni razlog može da bude višak kilograma, trudnoća, korišćenje kontracepcije ili hormonalne promjene vezane za menstrualni ciklus. Nemate razloga za brigu, ali nabavite novi grudnjak. 

Grudi se smanjuju

 Prvi razlog u ovom slučaju je gubitak kilograma ili manjak estrogena. Ako se ništa od navedenog nije dogodilo, a primijetite gubitak kose, akne ili su vam narasle dlačice na licu, razmislite o pregledu da otkrijete da li vas muče policistični jajnici. 

Grudi mijenjaju izgled

Za izgled vaših grudi zaslužan je DNA, ali one će s vremenom promijeniti izgled - važno je koliko ste puta rodili, dojili, udebljali se ili bili na dijeti...

 Kvržice

 Kroz menstrualni ciklus na grudima možete primijetiti kvržice, ali to nije razlog za brigu i za to su odgovorni hormoni. Kvržice koje se pojave ispod pazuha, u blizini bradavici ili sa strane zahtijevaju pregled ljekara, piše portal "Ordinacija".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.