NATO od danas čuva crnogorsko nebo (FOTO)
Foto: Vlada Crne Gore

Misija zaštite vazdušnog prostora

NATO od danas čuva crnogorsko nebo (FOTO)

Borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke, u saradnji sa Vazduhoplovstvom Vojske Crne Gore, započeće danas, 5 juna redovno patroliranje vazdušnim prostorom Crne Gore i njegovu zaštitu i to pokaznom vježbom prizemljena „letilice-uljeza".

Misija zaštite vazdušnog prostora predstavlja jedan od najznačajnijih oblika direktne koristi članstva Crne Gore u NATO-u, ističe se u saopštenju Vlade CG.

Imajući u vidu ograničene sopstvene kapacitete, Crna Gora će dobiti od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a koja je neborbenog karaktera, a za koju Crna Gora neće imati nikakve dodatne finansijske obaveze osim onih koje su već predviđene za zajednički budžet NATO-a.

NATO-va Misija zaštite vazdušnog prostora obezbjeđuje integritet vazdušnog prostora država saveznica i njihovu zaštitu kroz non-stop patroliranje koje se izvodi u okviru NATO-vog Integrisanog sistema vazdušne i raketne zaštite - pojašnjava se.

GetImage

Foto: Vlada Crne Gore

Kako je navedeno, saradnja saveznika u zaštiti vazdušnih prostora članica Alijanse bez sopstvenih kapaciteta za zaštitu , koja je započela 1961. godine, uključuje zaštitu vazdušnih prostora Islanda i Luksemburga; od 2004. godine Estonije, Letonije i Litvanije – u čemu su do sada učestvovala vazduhoplovstva 14 država saveznica, i Slovenije, čiji vazdušni prostor štite letilice Italije i Mađarske; dok od 2009. avioni Italije i Grčke štite vazdušni prostor Albanije, a od utorka, 5. juna 2018. štitiće i vazdušni prostor Crne Gore. Od 2015. godine Belgija, Holandija i Luksemburg zajednički štite svoje vazdušne prostore.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.