Zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne od 200 eura
Ilustracija

Zbog neizdavanja fiskalnih računa kazne od 200 eura

Inspektori su sa po 200 eura kaznili kafanu bez imena u Podgorici i prodavnicu Hajdana u Šavniku, jer nijesu imali odobrenje za rad. Istim iznosom kažnjena je prodavnica brze hrane u podgoričkom naselju Stari Aerodrom zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Kontrolom firme Hidrocop utvrđeno je da radnicima nijesu isplaćene zarade, zbog čega je poslodavcu ostavljen rok da otkloni utvrđenu nepravilnost.

Prilikom kontrole firme Koprivica iz Podgorice utvrđeno je da je podnosilac progovora samovoljno napustio radno mjesto, zbog čega je inspektorima dat dokaz da je on upozoren o postojanju razloga za otkaz.

“Kako je ugovor o radu na snazi, prijava na osiguranje aktivna, radna knjižica nije zaključena, nema odluke o prestanku radnog odnosa, niti zahtjeva podnosioca za njegov prestanak, utvrđeno je da radni odnos nije prestao, niti je postojala obaveza poslodavca da vrati radnu knjižicu”, navodi su u odgovoru na prijavu.

Inespektori nijesu mogli obaviti kontrolu ugostiteljskog objekta SFRJ u Ulcinju, lokala Maša u Nikšiću i frizerskog salona Senada u Podgorici, jer su objekti bili zatvoreni.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole prodavnice Idea u Herceg Novom, restorana A&D i poslovnice M:tel-a u Baru, brze hrane Marc i kafića Unico u Podgorici i pekare Dan i noć u Beranama.

Od 16 prijava, koliko je evidentirano od ponedjeljka, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na uništavanje zelene površine.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije, da prijave uočene nepravilnosti putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, websajtawww.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.