Optuženi Širokov i Popov saslušani u Moskvi

Suđenje za pokušaj državnog udara

Optuženi Širokov i Popov saslušani u Moskvi

Suđenje za pokušaj državnog udara nastavljeno je danas u podgoričkom Višem sudu izvođenjem dokaza.

Vještak Marko Lakić kazao je  da postoje više uređaja koje se koriste za vještačenja digitalnih dokaza.

"Svaki od tih uređaja radi na svoj način. Ne postoji savršen uređaj, pa se zato pribjegava korišćenju više od jednog uređaja za vještačenje. Najpoznatiji uređaji za vještačenje mobilnih telefona UFED i XRY. U vještačenju u ovom predmetu korišćena su oba uređaja", naveo je on.

Vještak je kazao i da ne postoji idealan softver za vještačenje, te da je nemoguće utvrditi vrijeme unošenja odnosno brisanja kontakta iz telefonoskog imenika, jer to telefon ne pamti.

Sutkinja je zabranila zahtjev Jovanovića da se pročita poruka sa Sinđelićevog telefona od 29. aprila 2016.

"Očigledno je da se radi o privatnoj poruci i te aktivnosti nemaju veze sa djelovanjem svjedoka saradnika s predmetnim događajem o kojem je svjedočio", navela je Mugoša.

Jovanović je naveo da se u porukama vidi da Sinđelić nema novca.

"On je ove telefone dobrovoljno dao i odrekao se prava na privatnost", naveo je Jovanović.

Sutkinja je dozvolila da se pročita nekoliko poruka iz Sinđelićevog telefona, jer su one, kako je pojasnila, u vrijeme izvršenja djela. 

Mugoša je kazala je da Specijalno tužilaštvo dostavilo sudu zapisnike sa saslušanja optuženog Širokova i Popova, koje je urađeno u Moskvi.

Suđenje će biti nastavljeno sjutra, kada bi trebalo da bude saslušan svjedok Brajan Skot, bivši operativac CIA-e.

RTCG/Kodex

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.