Erupcija vulkana Fuego: 25 osoba stradalo, preko 100 evakuisano, više povrijeđenih(VIDEO)
Foto: AFP

Gvatemala

Erupcija vulkana Fuego: 25 osoba stradalo, preko 100 evakuisano, više povrijeđenih(VIDEO)

U Gvatemali došlo do erupcije vulkan Fuego. Agencija za katastrofe u toj zemlji saopštila da je stradalo 25 osoba, više desetina je povrijeđeno. Ima i nestalih.

Zbog erupcije vulkana, koji izbacuje crni dim i pepeo u nebom, evakuisano je oko 100 osoba, a međunarodni aerodrom u prijestonici zatvorio je svoju jedinu pistu, prenosi Rojters.

Uprava za civilnu avijaciju Gvatemale saopštila je na Tviteru da je pista zatvorena zbog prisustva vulkanskog pepela i kako bi se garantovala bezbjednost putnika i aviona. 

Vulkan se nalazi na oko 40 kilometara jugozapadno od prijestonice Gvatemale. 

guatemalavolcano2

Iz jednog golf kluba evakusiani su radnici i gosti, a na video snimku koji je objavljen na društvenim medijima vidi se crni oblak pepela kako se uzdiže iznad golf kluba. Ogromni oblaci dima mogli su da se vide iz različitih dijelova zemlje, a pepeo koji je pao u četiri departmana Gvatemale uznemirio je građane. 

Vlasti su od građana tražile da ostanu smireni. 

Portparol Uprave za sprječavanje nacionalne katastrofe David de Leon rekao je da je za pad vuklanskog pepela po raznim dijelovima grada kriva promena pravca vjetra. 

Podsjetimo, aktivan je, i to već više od četiri sedmice, i vulkan Kiluaea na Havajima, koji je u fazi eksplozivnih erupcija, kojima se uvazduh izbauju užarene lopte, teške i po nekoliko stotina kilograma. Šira oblast oko vulkana sva je pod lavom, koja kulja takvom brzinom da za kratko vrijeme pokriva teren šest fudbalskih terena.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.