Darmanović o članstvu u NATO: Kontrola crnogorskog neba konkretan benefit
Srđan Darmanović

Darmanović o članstvu u NATO: Kontrola crnogorskog neba konkretan benefit

Članstvo Crne Gore u NATO je pečat na obnovu državne nezavisnosti, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović uoči godišnjice učlanjenja naše zemlje u Alijansu.

Govoreći o ruskom uticaju na Balkanu, poručuje da je pokušaj uplitanja u naše unutrašnje poslove manji nego u oktobru 2016.

"Smanjenje tog upliva se može vidjeti i po tome što je na posljednjim izbornim ciklusima nijesu registrovani tako značajni elementi uticaja, ali ne treba imati iluzije, Rusija će svoje interese pokušati da ostvari na različite načine. Mi želimo sa svakim prijateljske odnose uključujući i Rusiju, ali zadržavamo pravo da branimo svoje vitalne izbore. Vjerujem da sada kada smo u NATO, da će Rusija to primiti sa odgovornošću i da ćemo ući u drugačiju fazu, lišenu dramatičnih momenata kakvi su bili oktobra 2016. ali i fazu u kojoj to geopolitičko nadmetanje neće prestati", kaže Darmanović za Televiziju Prva,prenosi Antena M.

Darmanović je kazao da je bezbjednost zemlje značajno porasla.

"Za nekoliko dana dobijamo kontrolu našeg neba, to je konkretan benefit tipičan za NATO, gdje jedni pomažu drugima u različitim aspektima", kazao je Darmanović, dodajući da ne treba zaboraviti civilizacijski kontekst članstva u NATO.

"Po prvi put u istoriji postali smo institucionalno dio zapadnog svijeta i njegovih vrijednosti. Crna Gora članstvom nije samo okačila o rever medalju o svom članstvu nego ima i obaveze. Jedna od njih je da uskladimo izdvajanja za odbranu u skladu sa standardima NATO, 2 odsto BDP-a od čega 20 odsto ide na modernizaciju oružanih snaga. Do 2024. obavezali smo se da stignemo do izdvajanja od 2 odsto, a i sada smo u vrhu Alijanse po izdvajanjima, sa 1,6 odsto BDP-a za odbranu", rekao je ministar. 

Ministar kaže da je u pripremi nova komunikaciona Strategija za NATO, kako bi se samo članstvo u NATO što bolje predstavilo javnosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.