Sekulić: Podmorski kabl Crne Gore i  Italije biće pušten u rad do kraja godine
Ilustracija

Sekulić: Podmorski kabl Crne Gore i Italije biće pušten u rad do kraja godine

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije biće pušten u probni rad do kraja godine, kazala je za Pink M televiziju ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je ponovila da država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima i poručila da će ministarstvo na čijem je čelu, u ovoj godini, crnogorske privrednike podržati sa milion i 800.000 eura.

dragicasekulic1023x509

Dragica Sekulić

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić zadovoljna je, kaze za Pink M, dosadašnjim radovima na projektu povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije - podmorskim kablom. Taj posao, poručuje ministarka,  privodi se kraju.

”Sve ide po planu i očekujemo da kabl do kraja godine bude pušten u probni rad kako bi u skladu sa zakonom određeni period radio u probnom radu i onda nakon toga dobio upotrebnu dozvolu.”

Ministarka Sekulić kaže i da država ne odustaje od gradnje II Bloka Termoelektrane u Pljevljima. U međuvremenu radiće na rekonstrukciji I bloka, a tender za taj posao biće raspisan do kraja godine. Tom rekonstrukcijom, kaže Sekulić, produžiće se životni vijek prvog bloka za dvadesetak godina. Poučeni lošim iskustvom sa Češkom kompanijom Škoda Praha, sa kojom je raskinut ugovor o gradnji II bloka, sada se opreznije traži novi partner. Do sada je EPCG razgovarala sa dvadesetak zainteresovanih kompanija, a iz Vlade poručuju da im je cilj da nađu najbolje rješenje za izgradnju II bloka.

“To rješenje će podrazumijevati ekološki prihvatljivu soluciju. Razmišljamo o uključivanju različitih vrsta energenata, ne samo uglja već i biomasu. To su malo drugačije vrste projekata i za to nam treba malo više vremena kako bi to na jedan kvalitetan način isplanirali. Ministarstvo ekonomije i u ovoj godini nastavilo je sa podrškom crnogorskoj privredi. Pored savjetodavne pomoći i finansijski pomažemo privrednicima i to kroz deset programa podrške. Prošle godine smo finansirali preko 70 projekata i na to potrošili 200.000 eura, a ove godine imamo milion i 800.000 eura na raspolaganju i mislim da će nam rezultati ove godine biti značajniji, ne samo u smislu potrošnje tih sredstava, nego da će zaista privreda da ima rezultata koristeći ta sredstva", kaže Sekulić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.