Krivokapić: Zatočenici ideje o slobodi
Ranko Krivokapić

Decenije puta ka nezavisnoj Crnoj Gori

Krivokapić: Zatočenici ideje o slobodi

Na današnji dan prije 12 godina, tadašnji predsjednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić proglasio je i potpisao odluku kojom je Crna Gora postala nezavisna država. Tim činom, makar formalno, ideja za koju se početkom devedesetih godina prošlog vijeka zalagala manjina, postala je ideja koja je nekoliko dana ranije odnijela pobjedu na referendumu.

Aktuelni lider Socijaldemokratske partije jedan je od „posljednjih Mohikanaca“ crnogorske nezavisnosti. Jedini je od reformista (ko se ne sjeća pričamo o Savezu Reformskih Snaga Jugoslavije koji je predvodio Ante Marković u posljednjim danima zajedničke domovine), koji je u aktivnom političkom statusu dočekao da svjedoči pobjedi ideje o nezavisnoj Crnoj Gori. Iz Saveza Reformskih Snaga, uz ideju da kad ne može Jugoslavija onda može nezavisna Crna Gora, nastale su partije koje su promovisale crnogorsku nezavisnost koja je u tadašnjoj Crnoj Gori bila ideja koju je većina dočekivala i oružjem, ali bukvalno.

„I tada smo znali da sloboda neće umijeti da pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj. Od Saše Raonića koji je prvi crnogorski barjak podigao ispred tadašnje skupštine Crne Gore davne 1992. godine pa do današnjih dana ta linija je išla mogućim tokom. Od onog što smo imali uspjeli smo da ostvarimo najbolje. Od progonitelja uspjeli smo da stvorimo sljedbenike nezavisne, građanske i evropske Crne Gore.“ kaže za Kodex lider SDPa Ranko Krivokapić.

Od „reformista“ nastali su Socijaldemokratska partija i Liberalni Savez Crne Gore koji je, kaže Krivokapić, uništen. Tako je u jednom trenutku Krivokapićev SDP ostao sam da, kako kaže, nosi luču slobode i dokazao da se do slobode može stići.

„Crna Gora i Socijaldemokratska partija i danas su zatočenici ideje o slobodi. Tri kletve prate Crnu Goru i Socijaldemokratsku partiju. Prvu sam čuo od Anta Markovića kada je kazao da ćemo zablude plaćati siromaštvom i položajem daleke periferije Evrope. Drugu sam čuo od crnogorske opozicije koja je govorila da ćemo dobiti privatnu državu a treću sam čuo od Havijera Solane koji je kazao da Crna Gora nema kapaciteta da izgradi demokratsko društvo.“ kaže Krivokapić.

ranko4

Ova današnja nezavisna Crna Gora je zarobljena država, to konstatuju i Vašington i Brisel, kaže Krivokapić. Dodaje da smo im danas bliži zato što su NATO i Evropska Unija došli kod nas a ne zato što smo mi postali mnogo bolji.

„Tako su se naši strateški ciljevi ostvarivali a daske na našem brodu bivale sve trulije. Ipak, dostignuća naše generacije nijesu mala. Uspjeli smo da od progona manjina dođemo do progona političkih neistomišljenika.“ konstatuje Krivokapić za Kodex.

Na novim je generacijama da ostvare sljedeći korak, da donesu promjene na izborima i one će doći, uvjeren je Krivokapić.

„Ne treba biti preveliki optimista ali zbog interesovanja Evropske Unije da Zapadni Balkan konačno napusti autokratske modele i da u njemu zažive demokratski principi i to će doći. Uzmimo za primjer Makedoniju, njima je trebalo 12 godina a nama će očigledno trebati više. Ali i to će doći.“ uvjeren je Krivokapić.

Krivokapić dodaje da su ovo dani kada se gubi vjera u tako nešto ali vjera u nezavisnu Crnu Goru nije napuštala one koji su je ostvarili ni u vremenu kada se zbog te ideje na kocku stavljao i život. Zato će i vjera u promjene i demokratsku Crnu Goru izdržati i ove dane, zaključuje za Kodex bivši predsjednik crnogorskog Parlamenta i lider SDPa, Ranko Krivokapić.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.