Vilson: Snaga Crne Gore iznenadila Ruse
Dejmon Vilson

Crnogorsko članstvo u NATO dalo osjećaj sigurnosti

Vilson: Snaga Crne Gore iznenadila Ruse

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson kaže da je crnogorsko članstvo u NATO dalo osjećaj sigurnosti ne samo Crnoj Gori i njenim građanima, već i čitavom regionu, koji je, kako navodi, i dalje sklon spoljašnjim uticajima. U posljednjem izvještaju Atlantskog savjeta navodi se i da Sjedinjene Američke Države treba da uspostave trajno prisustvo na Balkanu.

Potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson u razgovoru za Pobjedu objašnjava na koji način se SAD mogu uključiti u dešavanja na ovim prostorima.

"Za SAD i američku strategiju nema fundamentalnijeg pitanja od stabilnosti na ovim prostorima i SAD će učiniti sve da ne dođe do novih konflikata na Balkanu. Zbog toga smatram da je bilo važno da Crna Gora uđe u NATO. Postoje oblasti gdje Sjedinjene Države imaju izraženu ulogu - prvo je bezbjednost, odnosno da se pošalje poruka regionu da je prisustvo naših bezbjednosnih snaga trajno i da nije povezano samo sa KFOR-om, već i sa promovisanjem američkog uticaja i pružanjem pomoći u izgradnji kapaciteta, kada je riječ o borbi protiv terorizma, ali i da sarađujemo i pošaljemo signal da je važno da drugi znaju da smo blizu. To je i signal drugim velikim silama, „lošim momcima“, koje su možda aktivne u regionu, da znaju da smo ovdje", rekao je Vilson Pobjedi.

Kaže da se američko prisustvo neće ogledati u otvaranju velikih baza u zemljama regiona.

"To se neće desiti. Američka sigurnosna strategija ne sastoji se u tome da otvara baze.  Ili makar ne da otvara velike baze. Može biti riječi samo o malim, stalnim misijama, u kojima bi se sprovodile vježbe, rotirali se vojnici i sarađivali sa lokalnim snagama. Ali to je sve", kaže Vilson na pitanje da li američko prisustvo podrazumijeva i otvaranje vojnih baza na ovim prostorima.

Kaže i da ga raduje činjenica što je Crna Gora postala dio NATO-a.

"Stvoren je osjećaj sigurnosti, ne samo u Crnoj Gori već i regionu. To je kao da imate polisu osiguranja. Ova država je sigurna i ne mogu da vidim nikakav mogući konflikt u ovoj zemlji – bezbjednosni, vojni konflikt ", kaže Vilson. Dodaje da, nažalost, ne može da kaže slično za Bosnu i Hercegovinu, koja je, prema njegovim riječima, podijeljena i u dubokim problemima.

"Zato smatram da bi američko prisustvo poslalo jasan signal lošim momcima – ne idite tamo, to nije opcija. Borite svoje političke bitke, ali ne sukobima i nasiljem", dodaje Vilson.

Govoreći o interesovanju aktuelne američke administracije za region Balkana, Vilson kaže da Balkan nije Trampov problem broj jedan.

"SAD žele veće prisustvo ovdje. Imamo snažan tim i američka vlada razumije Balkan. Mi u Atlantskom savjetu smo posljednjih godina radili na tome da razvijemo veći nivo političke podrške SAD-a za američko angažovanje na Balkanu. To nije Trampov problem broj jedan, ne treba da bude i ne želimo da bude". 

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.