Bošković: Godišnjicu članstva u NATO-u dočekujemo bezbjedniji
Predrag Bošković

Mirnija politička atmosfera

Bošković: Godišnjicu članstva u NATO-u dočekujemo bezbjedniji

Godišnjica učlanjenja Crne Gore u NATO obilježava se 5. juna. Tim povodom ministar odbrane Predrag Bošković kaže da su ulaskom naše zemlje u Alijansu konačno poraženi velikodržavni projekti koji su uključivali Crnu Goru samo kao svoj dio, negirajući joj suverenitet i slobodu.

Postala je Crna Gora bezbjednija, privlačnija za investitore ali i sa pravnog aspekta mnogo sigurnija.  Napominje i da su splasnule tenzije ali i pokušaji pojedinih zemalja, između ostalih Rusije, da utiču na političke prilike u CG i destabilizuju našu zemlju. 

Da je Crna Gora u proteklih godinu imala koristi od učlanjenja u Alijansu vidljivo je svakom građaninu u našoj zemlji, kazao je u intervjuu za TV Pink M ministar odbrane Predrag Bošković. Politička atmosfera, kaže, mnogo je mirnija što se potvrdilo i na nedavno održanim lokalnim i predsjedničkim izborima: 

“Ono što je najvažnije kada je crnogorsko članstvo u NATO u pitanju je ta činjenica što su napokon poraženi svi velikodržavni projekti koji su uključivali CG kao svoj integralni dio. Samim tim zagarantovana bezbjednost, sigurnost crnogorskih granica i Crne Gore kao države a ono što se u ovom momentu možda manje osjeća ali su svakako vidljivi jeste to što je CG postala i sa pravnog aspekta mnogo sigurnija destinacija i na taj način privlačna za mnoge strane investitore iz razvijenih zemalja pogotovo zemalja koje su članice NATO-a, a to potvrđuje i prošlogodišnji rast BDP-a koji je bio 4, 4 procenta takođe i ono što se dešava u ekonomiji i u ovoj godini. Sve to daje za pravo da je crnogorski put u NATO bio jedna od najispravnijih odluka koju smo donijeli a s druge svakako jedan od najvećih civilizacijskih iskoraka koje je CG napravila u svojoj dugogodišnjoj istoriji.”

No, bez obzira što su tenzije splasnule, a smanjen je potcrtava Bošković  i uticaj, te miješanje pojedinih zemalja u naše unutrašnje političke prilike i odluke,  Crna Gora je na oprezu i neće zaboraviti dešavanja, odnosno pokušaje destabilizacije i pokušaj terorizma oktobra 2016-te: 

“Crnogorske institucije tada su djelovale na najbolji mogući način. Siguran sam bez obzira što je CG sa ograničenim resursima ima odlično izgrađene institucije koje uvijek mogu reagovati i preduprijediti bilo koji pokušaj destabilizacije CG, bilo da se on dešava iznutra ili spolja. I to je nešto na čemu ćemo da istrajavamo na čemu radimo i sve ono što i ova Vlada za ovih godinu i po dana je uradila je upravo na izgradnji institucionalnih kapaciteta , pogotovo kada su u pitanju bezbjednosni i odbrambeni sektor”.

Na pitanje kako ostale članice NATO-a percipiraju Crnu Goru i na koji način, sada već sa distance od godinu, naša zemlja može doprinijeti alijansi, Bošković se samo nadovezao na ono šta je admiral Fogo prekjuče rekao tokom boravka.

"Dakle, komandant južnog krila NATO-a, izjavio je da je CG nije samo dio već je jedan važan dio Sjevernoatlanskog saveza. CG je svjesna svoje veličine, svojih kapaciteta, svega onoga što i crnogorska vojska sa jedne strane ali i ukupno crnogorska država može ponuditi najvećem političkom ali i vojnom bezbjednosnom savezu na svijetu ali je svakako najbitnije da to što ponudimo je veoma visokog kvaliteta i da su, kada je naša vojska u pitanju, u onim sposobnostima za koje se i obučava na najvećem mogućem nivou“, kazao je bošković.

Sjedinjene Američke Države insistiraju na sve većim izdvajanjima za odbranu iz državnog budžeta. 

“Ono što je veoma važno je da Crna Gora ide u pravcu izdvajanja 2 posto BDP-a za odbranu. Mi smo ove godine na 1, 7 procenata, prošle godine smo bili na 1,66. Sve to radimo u saglasju sa ministarstvom finansija , da ne bi ugrozili javne finansije sa jedne strane a sa druge strane da bi upravo kroz to izdajanje izvršili modernizaciju naših oružanih snaga i time na pravi način formirali vojsku CG koja može da odgovori savremenim potrebama” kazao je Bošković.

Crnogorskim nebom će na godišnjicu našeg članstva u NATO, 5. juna u utorak, patrolirati saveznički italijanski i grčki borbeni avioni koje u vazdušne patrole šalje Alijansa. Od toga će, jasan je Bošković, Crna Gora imati brojne benefite:

 “Na taj način će i civilne vazduhoplovne službe biti sigurne da je CG nebo zaštićeno tako da ćemo imati mnogo više preleta nego što je to bilo u prethodnom periodu a samim tim i mnogo veću korist naša Agencija će imati po tom osnovu i finansijsku korist svakako. Dakle, to je jedna strana a druga strana je što u svakom momentu ćemo znati šta se to dešava na prostoru našeg neba i kao što imamo zaštićenu, dakle našu zemlju Crnu Goru sa tog nižeg nivoa, imaćemo kao što imamo i more. Sva tri nivoa zaštite će biti u potpunosti obezbijeđena i na taj način CG može kao što sam i rekao na početku u potpunosti da se fokusira na neke druge prioritete, a to su prioriteti ekonomskog i društvenog razvoja. “

Izgradnja poligona na Sinjajevini prethodnih dana izazvala je brojne polemike, jer jedan dio javnosti tvrdi da može doći do zagađenja životne sredine. Ministar Bošković smatra da je ta tema došla u fokus crnogorske javnosti upravo pred lokalne izbore i smatra da su je pojedini politički subjekti zloupotrijebili:

 “Sama činjenica da će se tamo godišnje manje eksploziva potrošiti nego što se danas potroši na izgradnji autoputa dovoljno govori u prilog tome da su tvrdnje koje su oni saopštavali neutemeljene. Naravno ne želeći da doprinosimo konfrotaciji sa mještanima koji su zloupotrijebljeni od nekih političkih subjekata u Kolašinu riješili smo da još jednom provjerimo sve i da im dokažemo da tamo neće bilo šta što vojska radi uticati na biljni i životinjski svijet i zagađenje . Činjenica da dolaskom vojske će se svakako poboljšati instrastruktura na tom području. Bilo da je saobraćajna infrastruktura u pitanju bilo da je vodosnabdijevanje koje je kritično na tim katunima. Takođe, probiće se putevi koji će omogućiti bolju turističku valorizaciju na Sinjajevini. Svi ti argumenti njima nisu bili dovoljni upravo iz tog sebičnog političkog razloga koji su htjeli iskoristiti u jeku predizborne kampanje. “

Na pitanje šta smatrate najvećim izazovom ubuduće pred Crnom Gorom kao članicom NATO-a, Bošković je odgovorio: 

“To je ta modernizacija oružanih snaga koje moram reći da ide odličnom dinamikom, da smo prošle godine zaključivanje ugovora o nabavci helikoptera, dakle te vazdušne snage vaduhoplovstva CG osposobili da ima potpuno nove sposobnosti koji će biti na usluzi kako vojnim strukturama, čak po meni mnogo više civilnim strukturama, u borbi protiv požara poplava , traganja spašavanja medicinskih evakuacija i svega ostalog nadzora granice.”

U planu je, kaže Bošković, i opremanje kopnenih snaga ali i mornarice, a tu su najveći izazovi s obzirom na naslijeđe koje postoji iz bivše Jugoslavije koje nije više ni moderno ni održivo, zaključuje ministar u intervjuu za Pink M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.